Van`dan Dönen Muş Kurtarma Ekibi Vali Çınar`ı Ziyaret Etti

Muş Valisi Ali Çınar, afet anında ilk yardımın, ilk arama kurtarma müdahalesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Van`dan Dönen Muş Kurtarma Ekibi Vali Çınar`ı Ziyaret Etti
Van`da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin hemen ardından bölgeye giden ve çok sayıda vatandaşı enkaz altından çıkaran ekipler, Muş`a döndü. Arama kurtarma faaliyetlerine katılan Muş İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), 112 Acil Servis, Muş Dağcılık, Doğa Sporları ve Kurtarma Kulübü ile Genç Birikim Derneği gönüllüleri, Vali Ali Çınar`ı ziyaret etti. Valilik toplantı salonunda gerçekleşen ziyarette konuşan AFAD Müdürü Abdurrahim Dayanan, Bingöl depreminde olduğu gibi Van depreminde de bölgeyeilk Muş ekibinin ulaştığını söyledi. Muş`taki kamu ve sivil toplum örgütlerindeki arama kurtarma ve ilk yardım ekiplerinin Van için seferber olduğunu kaydeden Dayanan, ekiplerin enkaz altından çok sayıda yaralı çıkardıklarını belirtti

Van`daki depremin üzüntüsünün halen yaşandığını ifade eden Vali Çınar ise, "Van`da bizim de hissettiğimiz ama çok hasar almadığımız deprem yaşandı. Bu depremde 600`ü aşkın vatandaşımız hayatını kaybederken, 3 bine yakın vatandaşımız bu yaralandı. Çok üzücü, buruk günler yaşadık. Bir şeyi de gördük ki, millet olmanın sevincini ve gururunu da yaşadık. Milletimiz ülkemizin dört bir yanından herkes Van`a, Erciş`e, depremin hasar verdiği belde ve köylere çok yoğun bir şekilde öncelikle arama kurtarmaekiplerimizle, daha sonra diğer yardım ekiplerimizle yardım ulaştırıldığını gördük" dedi.

Arama kurtarma ekiplerinin kahraman olduğunu vurgulayan Çınar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sizler, enkaz altında canınızı hiçe sayarak insanları kurtardınız. Sizler birer kahramansınız. Bir can dahi kurtarsanız, bir insanın yaşama tekrar merhaba demesine vesile olsanız bu çok değerli bir çalışmadır. Sizler onlarca, yüzlerce insanı kurtardınız. Günlerce uyumadınız, yoruldunuz, orada fedakarlığın en üstün seviyesini gösterdiniz. Bu deprem bir kez daha bize gösterdi ki milletimizin ne kadar birbiriyle kaynaşmış olduğunu, halkımızın ne kadar yardımsever olduğunu, tüm ülkemizden insanların orayayardım için nasıl koştuğunu gördük. Bu yönüyle de gururluyuz. Bu milletin bir ferdi olmaktan kıvanç duymalıyız. Biz ülkemizin her bölgesinde yaşanan acılarda birlikte olabiliyorsak, sevinçleri birlikte paylaşabiliyorsak büyük bir milletiz." Depremin ardından toplumun her kesiminin yardıma koştuğunu dile getiren Vali Çınar, "Toplumun her kesimi yardıma koştu. Kimileri ayni, kimileri nakdi yardım yaparken, kimileri de dualarıyla yardımcı oldu. Sizler milletimizin bu yardımları sayesinde yorulmadan çalıştınız. Bir afet anında bizim öncelikli olarak arama kurtarma ekipleriyle hazır olmamız lazım. Bunun için mevcut arama kurtarma ekiplerimizin eğitimlerine sürekli devam edeceğiz. Ayrıca bu ekiplerimizin sayılarını arttıracağız. Bununla ilgiliolarak herkesin arama kurtarma faaliyeti devam etmeli. Öte yandan her mahallede, her köyde afet gönüllülerini tespit edip eğitimlerini yapmamız lazım. AFAD koordinatörlüğünde gönüllü yetiştirme konusunda hepimiz destek olmalıyız. Kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve muhtarlıklarla çalışmamız olacak. Yazışmalarımıza başladık ve kısa sürede tamamlanmış olacak" diye konuştu. Vali Çınar, ekipteki herkesi tek tek kutladıktan sonra toplu olarak resim çektirildi.
Kaynak: İHA