Şiirleriyle Hayata Tutunuyor
`Ebe hatası ve zor doğum sonucu` bedensel engelli olarak Adana’da dünyaya gelen 34 yaşındaki Şair Alper Demir, yazdığı şiirlerle hayatta tutunuyor.
Demir, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde piyasaya çıkacak 5. şiir kitabının heyecanını yaşıyor. Yürüme, yazma ve konuşma güçlüğüne rağmen ‘azmiyle’ takdir toplayan Demir, duygu ve düşüncelerini yansıttığı şiirler adeta dili olmuş.
“Engel tanımayan, engelli yazar” olarak tanınan Demir, ilk, orta ve liseyi bitirdikten sonra üniversiteye devam etmemiş. Yaşama sevinci ve pozitif enerjisiyle görenleri hayrette bırakan Demir, bedensel engelleri edebiyata olan ilgisini azaltmamış. “Hayatla dalga geçmeyi çok seviyorum. Aksi halde hayat benimle dalga geçer.” diyen Demir’in şiire merakı lise yıllarında (1994) başlamış.
O tarihten bugüne Adana’daki yerel gazete ve birçok dergilere şiirler yazan Alper Demir, amacının engellilere “bakışı” değiştirmek olduğunu belirtiyor. Hayırsever kurumların desteğiyle “Sen Gitmeden Önce, Bir Selam Yolla, Bir Kere, Sen Kokarım, Seni Senden İstiyorum” isimli şiir kitaplarını yazan Demir, “Ne kadar engelli olsam da; şiir yazıp kitap çıkartıyorsam, bu alemde var olduğumun bir gerçeğidir. Bir anlamda engelli insanları fırsat verildiğinde neleri başarabileceğini göstermek için bu şiir kitaplarını yayınladım.” diyor.
Dostlarının çok güzel ve başarılı işler yaptığını söylemelerine rağmen kendisini daha hiçbir iş başarmamış biri olarak gördüğünü anlatan Demir, temposunu düşürmeden çalışmalarını sürdürdüğünü ifade ediyor. Ortaya koyduğu her eseri tüm engellilerin başarısı olarak gördüğüne işaret eden Demir, hayatında şiirin ayrı bir yer işgal ettiğini vurguluyor.
Yapılan şeyleri tekrardan yapmak yerine ilklere imza atmayı tercih ettiğini dile getiren Demir, kendisi gibi gençlerin uyuşturucu, içki, sigara gibi kötü alışkanlıklara kaymasından üzüntü duyduğunu belirtiyor. Çeşitli derneklerde görev alan ve yerel gazetelerde yazılar kaleme alan Alper Demir, duyarlı bir insan olarak 1999 yılında yaşanan Adapazarı Gölcük depremine kitap bağışında bulunarak, katkı vermeye gayret ettiğini açıklıyor. Adana’da düzenlenen şiir okuma yarışmasında jüri üyeliği yaptığını aktaran Demir, sosyal hayatın içinde kopmamak için ailesinin desteğiyle ilk internet cafe, şimdi ise açtığı tuhafiye dükkânını çalıştırdığını kaydediyor. Davet edildiği fuarlarda kitaplarını imzalarken hissettiği tatlı heyecanın üzerinde duran Demir, şöyle devam ediyor: “Elimden geldiğince diğer engelli dostlarıma örnek olmaya çalışıyorum. Arada birde olsa yalnızlığı severim. Kimine göre bir hiç, kimine göre sıradan, kimine göre özel bir adamım. Bazen şarkı sözleri de yazıyorum. Bilgisayar, daktilo, kağıt ve kalemi vazgeçilmezlerim arasında tutuyorum. En büyük hayallerimden biri de çocukluğumun geçtiği yaylaya ait bir film senaryosu yazıp onu sinemaseverler beraber izlemektir. Kendimle barışık bir insanım. Tek kavgam hayatın aşılmayacak sanılan zorlukları iledir.”
2006 yayınlanan üç kitabını dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a gönderdiğini söyleyen Demir, Sezer’in kendisine teşekkür telgrafı çektiğini dile getiriyor.
İnternet ile de arasının iyi olduğunu ve sosyal paylaşım sitesinde sayfasının bulunduğunu anlatan Demir, “Engelli insan hayattan kopmuş insan değildir. Ancak toplumun bir çok kesimi bunu böyle görüyor. Kimin başına ne zaman ne geleceği belli olmaz. Devlet engellilere üç ayda bir 750 TL. veriyor. İş yeri açtım diye maaşımı kestiler. Devlet bana engelli maaşı vermesi gerekirken ben vergi ödüyorum.”şeklinde konuşuyor. Demir, 1995 yılında Türkiye çapında yapılan uyuşturucu konulu bir yarışmada dönemin bakanlarından Işılay Saygın imzalı başarı belgesi aldığını sözlerine ekliyor.