Kayseri’deki Okul Servislerinde ‘sesli Kitap Okuma’ Dönemi Başladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde başlatılan ‘Türkiye okuyor’ kampanyası çerçevesinde, okul servislerinde sesli kitap okuma dönemi başlatıldı.

Kayseri’deki Okul Servislerinde ‘sesli Kitap Okuma’ Dönemi Başladı
Kayseri’de başlatılan ve ilk olduğu belirtilen uygulama kapsamında sabah okula servisle gelen öğrenciler, seyahat boyunca müzik yerine CD ortamına aktarılan hikaye ve öykü türü kitapları dinliyor.
‘Kayseri Serviste Sesli Kitap Okuyor’ kampanyasının açılışı için bugün Osman Düşüngel İlköğretim Okulu’nda düzenlenen törende; proje ortaklarından Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Ceylan, NT Mağazaları Genel Müdürü Şeref Zekai Kolak ve Esnaf Odaları Birliği Başkanı Mustafa Alan ile Minibüsçüler ve Servis İşletmeleri Esnaf Odası Başkanı Yavuz Ay hazır bulundu.

Törende konuşan Milli Eğitim Müdürü Ceylan, çocukların kitap dünyalarını zenginleştirme adına böyle bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. `Kayseri Serviste Sesli Kitap Okuyor Projesi`nin ilk olduğunu vurgulayan Ceylan, “Bu uygulama 794 serviste, tahminen 40 bin öğrenciyi kapsayacak. Sponsorlarımız aracılığıyla CD ortamına aktarılan kitaplar servislere dağıtıldı. İlköğretim ve orta öğretim öğrencilerinin seviyelerine göre kitaplar seçildi.” diye konuştu. Bu projeyle `Türkiye Okuyor` kampanyasına ivme kazandırmak istediklerini belirten Ceylan, “Denize bir taş atıyoruz ve bu taşın çıkardığı dalgaların her tarafa yayılmasını istiyoruz.” dedi.

Ülke olarak kitabı hayat merkezi haline getirmek gerektiğini ifade eden Ceylan, okuma ihtiyacını baruta benzetti. Tutuştuğunda söndürmenin mümkün olmayacağını belirten Ceylan, “Bu kampanyayla barutu tutuşturmak için kıvılcım çakmaya çalışıyoruz. Peygamberimizin (sas) şu sözünü unutmamak gerekiyor; ‘İlim tahsil etmek her Müslüman kadın ve erkeğe farzdır’ Dolayısıyla farz olan bir işi yapmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.
NT Mağazaları Genel Müdürü Şeref Zekai Kolak da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü kastederek, Kayseri’nin, Türkiye’nin ilk adamını yetiştirdiği için teşekkür ederek konuşmasına başladı. Bu projeye, Kayseri’nin çok daha önce başlaması gerektiğini belirten Kolak, “Gayretlerle bütün Türkiye okuyacak. Çünkü okumakla bütün problemlerimizi rahatlıkla çözebileceğimize ve önümüze gelen engelleri aşabileceğimize inanıyoruz. Eğer Van’da böyle bir felaket yaşıyorsak, Güneydoğu’da terör sıkıntısı yaşanıyorsa ve bütün bu sıkıntıları aşmak istiyorsak bütün bunların çözümü, okuyan bir Türkiye’dir. Dünyaya yön veren ülkelerin okuma oranları çok yüksek.” dedi.
Milli eğitimin katkılarıyla okuma oranında ciddi artış olduğunu belirten Kolak, bunun da yetersiz olduğunu vurguladı. Türkiye’de yılda ortalama 7.2 kitap okunduğu bilgisini veren Kolak, okumanın önündeki en büyük engelin bu alışkanlığın olmamasının bulunduğunu kaydetti. Karada, havada, denizde okumanın bir aşk ve sevda haline getirilmesi gerektiğini ifade eden Kolak, “Türkiye’yi geleceğin en zirve ülkesi görmek istiyorsak şimdiden ciddi projeler yapmalıyız. Ülkenin önünü kesmek isteyenler de projeler üretiyor. Ne zaman bizim projelerimiz, Türkiye’nin önünü kesmeye çalışanlarınkinden fazla olursa Türkiye ilerleyecektir." diye konuştu.

NT Mağazaları hakkında da bilgi veren Kolak, 8 ülkede 138 mağazada hizmet verdiklerini söyledi. Mağaza olarak, kendilerini, Türk toplumunun çok okumasına adadıklarını belirten Kolak, Mersin ve Malatya’da okuma rekorları kırdıklarını kaydetti. Kolak, “En anlamlısını da Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla Kayseri’de kırmak istiyoruz. Buranın adını dünyaya ‘okuyan Kayseri’ olarak duyurmak istiyoruz.” dedi.
Konuşmaların ardından, kitap şeklindeki pastayı protokol ve öğrenciler birlikte kesti. Daha sonra okul servisinde proje tanıtıldı. Öğrenciler de serviste sesli kitap okuma uygulamasının kendilerini geliştirmesi adına çok yerinde olduğunu söylediler. Kayseri Valiliği, Milli Eğitim Müdürlüğü ve NT Mağazaları’nın işbirliğiyle hayata geçirilen kampanyanın Türkiye genelinde de yaygınlaşması bekleniyor.