İzmir`deki Yapı Denetim Operasyonu: Polis, Bakanlıktan Yardım İstedi

İzmir`de düzenlenen yapı denetim operasyonu kapsamında 150`ye yakın binanın eksik malzemeyle yapıldığını belirleyen polis, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na başvurarak sözkonusu binalarda gerekli incelemelerin yapılmasını talep etti.

Soruşturmayı yürüten savcılık da tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedilen 15 kişiden dördünün tutuklanması, diğerlerinin serbest bırakılmasına itiraz ederek, diğer zanlıların da tutuklanmasını talep etti.

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından İzmir merkezli olmak üzere dört ilde düzenlenen operasyonda beş yapı denetim firması sahibi, iki denetim laboratuvarı sahibi ve çalışanlarıyla ve yedi müteahhidin de aralarında bulunduğu 24 kişi gözaltına alınmıştı. Zanlılar tarafından denetlenerek rapor düzenlenen 150`ye yakın bina tespit eden polis, bunların beton ve demir yeterliliğine uygun olup olmadığının belirlenmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na başvurdu. Bu kapsamda bakanlıkta görevli bir müfettiş hakkında da gerekli denetimleri yapmadığı, şüpheli firmalar tarafından ağırlandığı ve menfaat sağladığı iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi.


SAVCI İTİRAZ ETTİ
Yapı denetimi operasyonunda gözaltına alınan 24 zanlıdan dokuzu savcılığı tarafından serbest bırakılmış, 15 kişi tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevkedilmişti. Bunlardan dördü tutuklanış, 11 kişininse tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti. Bu gelişme üzerine soruşturmayı yürüten savcılık, karara itiraz etti. Dosyanın tekrar incelenmesini isteyen savcılık, diğer zanlıların da tutuklanmasını talep etti.

Söz konusu yapı denetim firma ve laboratuvarlarının, Deprem Yönetmeliği`ne uygun olmayan binalara rüşvet karşılığı uygunluk raporu düzenleyerek, belediyeden inşaat ve oturma ruhsatı almalarını sağladığı iddia ediliyor. Polis, bu şekilde İzmir`de inşa edilen yedi bina belirlemiş, bunlarda yapılan incelemelerde hepsinde de eksik malzeme kullanıldığı, Deprem Yönetmeliği`ne uygun olmadıkları ortaya çıkmıştı. Operasyonun duyulmasının ardından binalarda oturan 20 aile, polise başvurarak zanlılardan şikayetçi olmuştu.