Tüsiad Başkanı Boyner: İhrcat Yapımızı Sıradanlıktan Kurtarmamız Şart

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, "İhracat yapımızı sıradanlıktan kurtarmamız şart.

Tüsiad Başkanı Boyner: İhrcat Yapımızı Sıradanlıktan Kurtarmamız Şart
Gelinen aşamada Türkiye`nin ender ve karmaşık ürünlere evrilmesine imkan tanımak durumundayız." dedi. Boyner, ülkenin inovasyon ve rekabette iyi bir konuma gelmesinin de ilerleme adına önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye Kalite Derneği (Kalder) tarafından TÜSİAD`ın katkıları ile tertip edilen 20`nci Kalite Kongresi başladı. Yarın da devam edecek kongrenin bugün yapılan açılışına TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve Vodafone CEO`su Serpil Timuray katıldı.

Ümit Boyner, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, "Yeni fikirlere varmak için kimi alanlarda bütün bildiklerimizi unutmak gerek. Hayal edip hedefler koymak en önemlisi sıradan olana meydan okumak gerek. " dedi. Dünyada ekonominin görünümüne bağlı olarak rekabetin arttığını dile getiren Boyner, şunları kaydetti:
"İster dünyanın üretim noktası olmayı, ister bu ağı yönetenler arasına katılmayı tercih edelim; ilk olarak sanayileşmeye ve değer zincirlerine önem veren hedeflere ihtiyacımız var. Artık dünyada mikro reformların yanında bilim, teknoloji ve inovasyonda öne geçmek rekabette en temel etkenler haline geldi. Bu anlamda inovasyon yetkinliğimizin gelişmesi önemli. İnovasyon, girişimcilikte yeni fikirler açık ortamlarda var olabilir. Böyle ortamlar için mutlaka kamu ve özel sektör ile sivil toplum örgütleri güç birliği yapmalıdır. Ülke olarak ihracat yapımızı sıradanlıktan kurtarmamız şart. Gelinen aşamada biz, Türkiye`nin ender ve karmaşık ürünlere evrilmesine imkan tanımak durumundayız. İnovasyonda gelişmiş ülkelerin hayli gerisindeyiz. Dünyanın 17`nci büyük ekonomisi olmamıza rağmen rekabette 59`uncu, inovasyonda 69`uncu sıradayız. Artık dünya piyasalarında rekabet edebilecek ürünleri ortaya koymak, inovatif ürünler üretmek firmaların tek başına idare edebileceği bir seviyede değildir. Burada uluslararası ortaklıklar önemlidir. Öte yandan insan sermayemize önem vermeliyiz. İnsan sermayemizi dünya ekonomileri ile mücadele edecek seviyeye getirmeden özgün olmak, değer yaratmak mümkün değildir."
Refahı artırmanın yolunun insana yatırımdan geçtiğini de belirten Boyner, bu anlamda eğitimin öncelikle ele alınıp daha kalifiye bir hale getirilmesini önerdi.
Kalder Başkanı Hamdi Doğan ise Türkiye`nin ekonomide iyi bir tablo ortaya koyduğunu, buna mukabil inovasyonda arzu edilen noktaya gelemediğini ifade etti. Doğan, burada atılması gereken pek çok adım, alınması gereken çok aşama olduğunun altını çizdi.

Kalite Kongresi`nde açılışın ardından panellere geçildi. Gazeteci Uğur Dündar`ın moderatörlüğünü yaptığı ilk panele konuşmacı olarak Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı katıldı. Sabancı, grup olarak faaliyet yürüttükleri her alanda özgün olmaya, bir adım önde olmaya odaklandıklarını aktardı. Başarı elde ettikleri alanların tamamında inovasyona önem ile öncelik verdiklerini anlatan Sabancı, "Firmalar için inovasyona imkan veren iklimi yaratabilmek önemlidir. Yeni fikir ortaya koymak, yeni fikirle rekabette bir adım önde olmak mühimdir. Bu bağlamda memnun edici örneklerimiz var. Tabii yeterli mi, değil." yorumunu yaptı.

Bülent Eczacıbaşı ise şu an 35 uluslararası şirketin 116 ülkede operasyonlarını yönetmek için Türkiye`yi üs olarak gördüğüne işaret etti. Eczacıbaşı, "Bakın toplam kalite bize rekabette önemli olan müşteri anlayışını getirdi; rekabet adına önemli bir anlayışı getirdi. Bilincin ve yöntemlerin yerleşmesi ise ülkemizin ihtiyaç duyduğu atılımlara zemin oluşturdu." ifadelerini kullandı. İnovasyon ile Finlandiya ve Singapur`un önemli yerlere geldiğinden söz eden Eczacıbaşı, "Bu anlamda Türkiye adına alınacak çok merhale var." dedi.

Dünyanın ekonomik anlamda uçurumu gördüğünü anlatan Eczacıbaşı, sözlerini şöyle tamamladı:
"Uçurumdan kaçmak için ilerlemeyi, refah artışını devamlı kılmalıyız. Bunun için uluslararası bir mutabakata ihtiyaç var. Özgün olmaya ihtiyaç var. Elde edilmesi gereken, başarılması gereken rekabet gücünden ziyade yaşanılabilir dünya kurmaktır. Bunun yolu da inovasyondur."