İranlı öğrencilerden büyükelçiliğe baskın

İran'ın başkenti Tahran'da bir grup öğrenci İngiltere Büyükelçiliği'ni bastı.

İran’a yönelik yeni yaptırımları protesto eden 400 kadar gösterici, Tahran’daki İngiliz elçiliğine saldırdı. Camları kıran, İngiliz bayrağını yakan göstericilerin elçilik çalışanlarını rehin aldığı olay, 1979’daki Amerikan rehine krizini anımsattı

İran’a nükleer programı yüzünden yaptırım kararı alan İngiltere’nin Tahran Büyükelçiliği dün bir grup muhafazakar öğrencinin saldırısı 1979 Amerikan elçiliği baskınını aratmadı. Geçen hafta nükleer programına fon sağladığı gerekçesiyle İran bankalarına yaptırım kararı alan İngiliz hükümetine karşılık İran parlamentosu üç gün önce İngiltere ile diplomatik ilişkileri maslahatgüzarlık seviyesine düşürdü ve İngiltere’nin Tahran Büyükelçisi’ni iki hafta içinde sınır dışı etme kararı aldı.

Dün İngiltere’nin yaptırımlarını protesto etmek için Tahran’daki İngiliz büyükelçiliği önünde toplanan 300-400 kadar muhafazakar İranlı öğrencinin eylemi bir anda saldırıya dönüştü. “İngiltere’ye ölüm” sloganları attan öğrenciler elçilik önündeki polisle çatıştıktan sonra binanın camlarını ve kapısını kırarak içeri girdi. İngiliz bayrağını ve kraliyet armasını indirerek yakan öğrenciler bu bayrağın yerine İran bayrağını astı. Elçilikten alınan Kraliçe Elizabeth’in fotoğraflarını ateşe verdi. Elçiliğin önündeki araçlar yakıldı. Ele geçirdikleri diplomatik belgeleri sokağa atan göstericiler saldırı sırasında binada bulunan 6 elçilik çalışanını da rehin aldı. İran polisi göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği öğrencileri elçilikten çıkartarak rehineleri kurtardı. Ancak yeniden gruplaşan öğrenciler ikinci kez binaya saldırı düzenledi. İngiliz Dışişleri Bakanlığı İran’da bulunan vatandaşlarını uyararak evlerinden dışarı çıkmamalarını istedi.

Tahran: İlgimiz yok
İran güvenlik güçleri ve İngiliz yetkililer, olay sırasında içeride diplomatların olup olmadığı ile ilgili bilgi vermedi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Tahran Büyükelçiliği’ne yapılan saldırının yarattığı öfkeyi bildirerek, “Bu saldırı kesinlikle kabul edilemez ve kınıyoruz” açıklamasında bulundu. Açıklamada, “Uluslararası hukuka göre İran hükümetinin ülkedeki diplomatları ve büyükelçilikleri koruma görevi vardır. Hükümetin, acil bir şekilde hareket ederek olayı kontrol altına almasını, büyükelçiliğimiz ile çalışanlarının güvenliğini sağlamasını bekliyoruz” ifadesi kullanıldı. İtalya, Fransa, Rusya ve ABD yönetimi de İngiliz elçiliğine yönelik saldırıyı kınayarak bunun kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

79 işgali 444 gün sürmüştü
İran’da yaşanan islam devrimi sonrasında bu ülkeden kaçan Şahı Rıza Pehlevi’nin tedavi için ABD’ye kabul edilmesine tepki olarak İranlı öğrenciler ABD elçiliğini işgal etti. İçerideki 90 elçilik görevlisini rehin aldı. Rehine krizi 444 gün sürdü. Dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter, rehine krizini çözmek için operasyon bile düzenlemiş ama başarısız olmuştu. Rehine krizini kampanyasında çok iyi kullanarak 1980’de Başkan olan Ronald Reagan, İran’ın mal varlıklarını serbest bırakarak krizi çözdü.