Avrasyalı Şairler, Amsterdam’da `şiir Gecesi`nde Buluştu

Avrasyalı şairler, Hollanda`nın başkenti Amsterdam Anadolu Derneğin düzenlenen `Şiir Gecesi`nde buluştu.

Avrasyalı Şairler, Amsterdam’da `şiir Gecesi`nde Buluştu
Türkiye, Azerbaycan, Kosova, Yunanistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Almanya, Irak, Doğu Türkistan ve Afganistan kökenli şair ve yazarların şiir dinletisi büyük alkış aldığı gecede duygulu anlar da yaşandı. Ozan İnci, Mengli Rahimi, Kaşkarlı Ahmet, Gülten Mustafa, Yavuz Nufel, Fatma Şahin, Hüsamettin Darıcı, İbrahim Uysal, Hüseyin Kalender Beyatlı, Nedim Uçar, Op. Dr. Arif Albayrak ve Prof.Dr. Elçin İskenderzade`nin okudukları şiirler, duygulu anların yaşanmasına neden oldu.
Programın moderatörlüğünü yapan Hollanda Türk Yazarlar Birliği Başkanı Sadık Yemni, Avrasya şairler buluşmasının bu yıl ikincisini yaptıklarını söyledi. Yemni “Avrasya coğrafyasında birbirinden değerli şairlerin burada tek yürek halinde içtenlikle söyledikleri şiirler gelecek nesillere umut ışığı oluyor.” dedi. Kapadokya Kültür Derneği Başkanı Mümin Uluç ise “Özellikle bu akşamın bir güzelliği Türk coğrafyasının tek yürek halinde burada olması ve birlik ve beraberliğini muhafaza etmeleri son derece önemli.” değerlendirmesinde bulundu.

Gecede ayrıca Azerbaycanlı Prof. Dr. Elçin İskenderzade, Azerbaycan Vektor Uluslararası Bilimler Akademisi adına UETD Hollanda Başkanı Veysi Güngör`e `Uluslararası Türk Kültürüne Hizmet Ödülü`nü takdim ederken, Almanya Kültür Derneği Başkanı Mümin Uluç`a da Türk Dünyasına Hizmet Altın Yıldız Madalyası ödülünü verdi.

Bu tür organizelerin birlik ve beraberliğin sağlanması ve yeni diyalogların başlaması adına iyi bir fırsat olduğuna değinen UETD Hollanda Başkanı Veysi Güngör, “Burada verilmek istenilen mesaj, şairlerin ve şiirin, edebiyatımızda, var oluşumuzda, birlik ve beraberliğimizde oynamış olduğu önemli rolü ortaya konmasıydı. Çünkü Azerbaycan`dan gelen şair okumuş olduğu şiirde doğu Türkistan`daki arkadaşımız heyecanlandı. Irak Türkmenlerinin okumuş olduğu şiirden biz ağladık ve böylelikle bir kardeşlik grubu tekrar oluştu. Umarım bu kardeşlik ruhu, bu buluşma daha somut projelere dönüşerek daha güçlü, toplum ve insanlık yararına daha güzel projelerin başlamasına vesile olur” diye vurguladı.

Geceye katılan AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün ise “Avrasya şairlerini buluşturan arkadaşlara teşekkür ederim. Hollanda’da Türk toplumun fertlerini bu anlamlı günde görmemiz bizi hayli memnun etti. Bu şiir akşamı gibi faaliyetlerin devam etmesini diliyorum.” ifadelerini kullandı. Gecede konuşan Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş da “Bu tür faaliyetler gerçekten son derece önemli. Bu tür kültürel çalışmalara destek veren tüm vatandaşlarımızı kutluyorum. Türkiye olarak onlar ile gurur duyduğumuzu belirtmek isterim.” diye kaydetti.