Türkiye CERN'e tam üyelik için harekete geçti

Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi (CERN) eski Dış İlişkiler Direktörü Prof. Dr. John Ellis, Türkiye'nin merkeze tam üyelik başvurusuna ilişkin, ''Bu ortaklıktan hem Türk bilim adamları, hem de genç nesillerin çok faydalanacağını düşünüyorum'' dedi.

Türkiye Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi'ne tam üye olmak için başvurdu.

Dünyanın en önemli 5 fizikçisinden biri olarak kabul edilen Prof. Dr. Ellis, Bilfen Çamlıca İlköğretim Okulu'nda konferans vermek üzere geldiği İstanbul'da, Türkiye'nin CERN'e tam üyelik başvurusuna ilişkin sorularını cevapladı.

Türkiye'nin tam üyelik başvurusuna çok olumlu ve katılımcı baktığını ifade eden Ellis, ''Diğer üye ülkelerin buna hiçbir itirazı olduğunu düşünmüyoruz. Bu ortaklıktan hem Türk bilim adamları, hem de genç nesillerin çok faydalanacağını düşünüyorum. En kısa sürede bunun gerçekleşmesini diliyorum'' dedi.

Ellis, tam üyelik konusunda politik veya başka hiçbir engel görmediğini belirterek, CERN'in en büyük karar organı olan konseyin, Türkiye'nin tam üyeliği hak ettiğine ve hazır olduğuna karar verdiğini ve dolayısıyla hiçbir engel olmadığını düşündüğünü söyledi.

Türkiye'nin tam üyeliğe kısa sürede geçmesinin biraz da Türkiye'ye bağlı olduğunu ifade eden Ellis, ''Üyelik için geçiş döneminin en kısa zamanı 2 yıl. Ancak üye olunca üyelik aidatı da tam hale geliyor. Yani karar Türkiye'nin. Türkiye, hazırsa 2 yılın sonunda tam üye olabilir'' dedi.