Tokyo’nın Üç Farklı Bölgesinde Radyoaktif Stronsiyum Bulundu

Japonya’nın başkenti Tokyo’nun üç farklı bölgesinde radyoaktif stronsiyum bulundu.

Japonya’nın önde gelen gazetelerinden Sankei Shinbun’un haberine göre, Tokyo’da yaşayan bir grup vatandaş şehrin farklı 3 bölgesinde radyoaktif stronsiyum içeren çamur buldular. Habere göre, 31 Ekim’den itibaren Tokyo şehri ve civarından aldıkları çamur ve toprakları incelemeleri için İzotop Araştırma Enstitüsü’ne gönüllü olarak getiren vatandaşlar, son getirdikleri çamur örneklerinden radyasyon tespit ettiklerini belirttiler.


Vatandaşların çamur örneklerindeki radyoaktif stronsiyum 90’un miktarının çok yüksek olmadığı kaydedildi. Verilen bilgiye göre, Japonya Ekonomi Bakanlığı yakınlarından alınan çamur örneğinde kilogram başına 48 berekel, Kiyosumi İstasyonu yakınlarından alınan toprak örneğinde kilogram başına 44 berekel, Tokyo Uluslararası Forum’un yakınlarından alınan çamur örneğinde ise kilogram başına 51 berekel bulunduğu öğrenildi.


Uzmanlar ise bulunan radyoaktif stronsiyum 90 izotopunun Fukushima Nükleer Santrali ile bir ilişkisini kurmadılar. Yapılan açıklamaya göre Fukushima Nükleer Santrali’ndaki radyoaktif stronsiyum 89 izotopunun yarılanma süresinin 50 günden fazla olduğunu, bu yüzden bulunan radyoaktif stronsiyum 90 izotopunun Fukushima ile nasıl bir bağlantı olduğunu kavrayamadıklarını ifade edildi.


Öte yandan geçen Ekim ayının ortalarına doğru Tokyo’nun hemen yanındaki Yokohoma bölgesinde radyoaktif stronsiyum 90 içeren çamur bulunmuştu. Bulunan çamurda kilogram başına 195 berekel tespit edilmişti. Bu yoğunluktaki radyoaktif stronsiyum 90’ın, devletin belirlediği standart miktar olan kilogram başına 95 berekelden yüksek olması yetkilileri harekete geçirmişti.