Sigara Kaçakçıları Dava Kıskacında (özel)

Türkiye’de son yıllarda uygulanan tütün ürünleri yasakları ve son zamlar beraberinde kaçak sigaraya olan rağbeti artırdı.

Kaçak sigara satışının artması üzerine polis kaçak sigara operasyonlarında düğmeye bastı. Türkiye’nin her ilinde ele geçirilen kaçak sigaralarla birlikte açılan dava sayısında büyük bir artış yaşandı. Bayrampaşa’da dün yapılan operasyon da ise 1 kamyon dolusu kaçak sigara ele geçirildi.

Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’nda son bir ayda bu suçtan açılan davaların sayısı yüzde 35 oranında artış gösterdi. Asliye Ceza Mahkemeleri’nde görülen her 4 davadan birini sigara kaçakçılığı suçunun oluşturduğu öğrenildi. İstatistik verilerine göre Türkiye’de sigara tüketiminde ciddi oranda düşüş yaşanıyor. Buna rağmen kaçak sigara satışında artış görülürken, kaçak sigara satan ya da yakalatanlara açılan davaların ise neredeyse iki katına çıktığı belirtildi. Kaçak sigaralar özellikle halkın yoğun olduğu semtlerde metrobüs, metro ve üst geçitlerde kurulan işporta tezgahlarında satılıyor. Yüksek vergilerin kaçak sigara tüketimini teşvik ettiğini savunanlar, sigara zammının ise kaçak sigara satışını cazip kıldığını öne sürüyor.


PARA CEZASIYLA KURTULUYORLAR
Son yapılan özel tüketim vergisi zamlarıyla birlikte kaçak sigara satışı artış gösterdi. Sokakta işporta tezgâhlarında kaçak sigara satışı yapanlar, özellikle yabancı menşeli sigaraları piyasa fiyatından yarı yarıya ucuz satıyor. Yakalandıklarında kendilerine verilecek cezanın boyutunu iyi bilen sigara tacirlerine genellikle para cezası veriliyor.
Yasada 6 aydan 2 yıla kadar öngörülen hapis cezası para cezasına çevriliyor. Piyasa fiyatının oldukça altında satışa sunulan kaçak sigaraların alıcısının da son sigara zammıyla birlikte oldukça arttığı ifade ediliyor.


HER DÖRT DOSYADAN BİRİSİ KAÇAK SİGARA DAVASI
Buna paralel olarak kaçak sigara satanlara açılan dava sayısında da yaklaşık yüzde 35 oranında artış olduğu belirtildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından son iki hafta içinde açılan her beş davadan birisinin kaçak sigara davaları olduğu belirtildi. 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Yasası’nın 3/5 maddesi ile 4733 sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Yasa’nın 8/4 maddesi gereği yargılanan kaçak sigara tacirlerine genellikle para cezası verildiğini belirten yetkililer, cezaların caydırıcı olmamasından şikâyet ediyor.


TERÖRLE MÜCADELENİN BİR PARÇASI
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada Tütün ve Tütün Mamulleri Kaçakçılığı ile Mücadele Eylem Planı`nın sadece kamu sağlığını koruma ve vergi kayıp ve kaçağını önleme amaçlı hazırlanmadığını belirtmişti. Emniyet birimlerinin operasyonları sonucunda, sigara kaçakçılığın terör örgütüyle bağlantılı olduğunu açık bir şekilde ortaya koyduğunu kaydeden Şimşek, "Dolayısıyla eylem planı terör örgütünün finansman kaynağının kurutulması ve terörle mücadelenin bir parçası olarak görmek gerekir." demişti.
Şimşek, vatandaştan da hem sağlık hem de hem de terör örgütüne destek vermemek için kaçak sigara içmemelerini istemişti.


İŞ HANINDA BİR KAMYON KAÇAK SİGARA ELE GEÇİRİLDİ
Kaçakçılara göz açtırmayan polis son olarak dün Bayrampaşa’da, bir iş hanına operasyon düzenledi. Bir kamyon dolusu değişik markalarda kaçak sigara ele geçirilirken 12 kişi gözaltına alındı. Polis, üzerinde kaçak sigara yakaladıkları bir şahsın ifadesi doğrultusunda çalışma başlattı. Bir iş hanına baskın düzenleyen ekipler, koliler içerisinde 1 kamyon dolusu kaçak sigara ele geçirdi.