Moğolistan’ın Bağımsızlığının 90. Yıldönümü Çankaya’da Kutlandı

Moğolistan Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının 90.

Moğolistan’ın Bağımsızlığının 90. Yıldönümü Çankaya’da Kutlandı
yıldönümü kutlamaları Ankara`nın Çankaya ilçesinde yapıldı.
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Moğolistan Parkı’nda düzenlenen Moğolistan Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının 90. yıldönümü kutlamaları törenine ev sahipliği yaptı. Moğolistan Milli Marşı ve İstiklal Marşı’nın çalınmasıyla başlayan törende, parktaki Cengiz Han Anıtı’na çelenk konuldu. Milli kıyafetler giymiş Moğol çocuklarının renkli görüntüler oluşturduğu törenin açılış konuşmasını yapan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, “Moğolistan’ın kurucusu Cengiz Han’ın en önemli özelliklerinden birisi Asya’da sınırları kaldırmış olmasıdır” dedi. Moğolistan Cumhuriyeti’nin Asya’nın tam ortasında özel bir yeri olduğunu belirten Başkan Tanık, “Moğolistan`da hiçbir ırk ayrımı yapılmadan barış içinde yaşandığını bilmekten gurur duyuyorum. Moğolistan Cumhuriyeti yurttaşlarının dünyaya evrensel bakışlarını saygıyla selamlıyorum” diye konuştu. Başkan Tanık, iki ülke arasındaki ilişkinin ata dostluğunda öte bir düzeye geçmesini istediklerini belirterek, kutlamalara ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını vurguladı.

Moğolistan Ankara Büyükelçisi Orhirton Ochir ise, Moğolistan Parkı’ndaki Cengiz Han anıtının 2006 yılında Çankaya Belediyesi tarafından yaptırılmış olduğunu hatırlatarak, "Düzenli olarak parkın bakım ve onarımını gerçekleştiren ve büyükelçiliğimizin etrafındaki gerekli tüm düzenlemeleri hayata geçiren ve kutlamalarımıza ev sahipliği yapan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’a tüm vatandaşlarım adına teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Moğolistan’ın tarihi olarak Cengizhan’ın Moğolistan’ı, şimdi ise çağdaş demokratik ülke olarak anıldığını ifade eden Ochir, her iki durumla da gurur duyduklarını belirtti. Törende hazır bulunan Dışişleri Bakanlığı Orta Asya Kafkasya Dairesi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Rıza Demirer de, "İki ülke arasındaki ilişkiler coğrafi mesafeye rağmen iki komşu devlet gibi sürüyor. Moğolistan tarihi olarak Türk Dünyası için önemlidir. Türk dünyasının birliğini simgeleyen Orhun anıtları Moğolistan’da bulunmaktadır." dedi.