``yassıada Koltukları``, Ardahan Adliyesi`ne Getirildi

2002 yılında kapatılan Posof Cezaevi`ndeki koltuklar, Ardahan Adliyesi`ne getirildi.

``yassıada Koltukları``, Ardahan Adliyesi`ne Getirildi
Ardahan Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Yıldız, ``Koltukların, dönemin Başbakanı Adnan Menderes`i idam eden, mahkeme başkanına ait olduğu ileri sürülüyor" dedi.

Posof ilçesinde ve Ardahan Adliyesi`nde özellikle hukuk camiasında, koltukların dönemin Başbakanı Adnan Menderes ile Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan`ı idama mahkum eden Yassıada Mahkemesi`nde hakimlerinin kullandığı koltukların 1980`li yıllarda Posof Cezaevi`ne sürgüne gönderildiği iddia ediliyordu. Ardahan Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Yıldız, demirbaş olan koltuklarla ilgili yaptığı açıklamada, bu iki koltuğun, dönemin Başbakanı Adnan Menderes`e, idam kararı verenYüksek Adalet Divanı Başkanı Salim Başol`a ait olduğunun iddia edildiğini söyledi. Koltukların, Posof Cezaevi`nde bulunduğunu, cezaevinin kapatılmasının ardından, koltukların ortaya atılan iddialar nedeniyle, incelenmek üzere Ardahan`a getirildiğini belirten Yıldız, şunları kaydetti: ``Koltukların, dönemin Başbakanı Adnan Menderes`i idam eden, mahkeme başkanına ait olduğu ileri sürülüyor. Bunun yanı sıra Yassıada`dan, Posof`a sürgüne gönderilen, mahkeme başkanı buraya gelirken, koltukları da yanında mı getirdi, yoksa o koltukları mı sürgüne gönderdiler? İşte biz hem bunları netleştirmek, hem de koltukların tarihçesini öğrenmek için iki koltuğu, Ardahan`a getirterek çalışma başlattık.`` Posof Belediye Başkanı Şükrü Bozyiğit de, 2002 yılında Posof Cezaevi`nin kapatılmasından sonra, o dönem ortaya atılan iddialar üzerine koltukları 2004 yılında aldığını, bir süre sonra koltukların tekrar belediyeden geri alındığını anımsattı.

Kapalı Posof Cezaevi binasını o tarihlerde aile çay bahçesi olarak işletmek için belediye olarak talepleri olduğunu, bunun gerçekleşmediğini, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü`ne verildiğini, o tarihten beri de buranın atıl durumda bekletildiğini anlatan Bozyiğit, şunları söyledi: ``Koltuklarla ilgili iddialar o dönemden beri söyleniyor. Belediye olarak bu koltukları bir süre aldık, sonra bizden geri alındı. Şimdi de Ardahan Adliyesi koltukları ildeki adliye binasına getirdi.`` Bozyiğit, koltuklarla ilgili belediye olarak da çalışma başlattıklarını ifade ederek, ``Şuan Posof`ta bir belge elde edemedik. Ankara`da ilgililerle görüşeceğiz. Çeşitli söylentiler var. Ancak, biz bunu belgelemek istiyoruz. Çünkü bu olayı daha önce tekrar gündeme getirmiştik`` dedi.
Kaynak: İHA