Rize’de Toprağa Saygı Yürüyüşü

Rize’de, Tema Vakfı Rize temsilciliğince "Toprağa Saygı Yürüyüşü" düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanı`nda düzenlenen törende bir konuşma yapan Rize Vali Yardımcısı Mustafa Erkayıran, insanoğlunun var olduğu andan itibaren yaşam savaşı verdiğini ifade ederek, "İnsanoğlu bugünlere gelene dek hep tüketmiştir. Kullanılan kimyasal maddeler nedeniyle ozon tabakası incelmiş, bu da pek çok soruna neden olmuştur. Deniz kirletilmiş, ormanlar kesilmiş, toprak fakirleştirilmiştir." dedi.

Dünyanın insanoğluna sadece miras olmadığını, aynı zamanda gelecek nesillerin bir emaneti olduğunu dile getiren Erkayıran, insanların bu toprakları geleceğe teslim etme görevi olduğunu, bu görevin en iyi şekilde yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye`nin yüzde 25,6`sının orman olduğunu, ancak bunun sadece yüzde 44`ünün nitelikli ormanlardan oluştuğunu kaydetti.
Tema Vakfı Rize temsilcisi Nevzat Özer de Türkiye`nin karşı karşıya bulunduğu erozyon tehlikesinin farkına varılmasında önemli mesafe alındığını, ancak daha fazla bilinçlenme olması gerektiğini belirtti.

Türkiye`nin dünyada erozyon nedeniyle en fazla toprak kaybeden ülkelerden birisi olduğunu ifade eden Özer, "Türkiye hızla çölleşmeye gidiyor. Bu gidişi durdurmak zorundayız. Toprağı, ormanı, suyumuzu korumalıyız. Çünkü toprak yaşamımızın en önemli kaynağı, aynı zamanda üretilemeyen bir kaynaktır. Toprak olmazsa üretim, barınma, gelişme olmaz." diye konuştu. Törene katılanlar daha sonra Atatürk Caddesi`nde yürüyüş yaptı.