Başbakan'dan Beşar Esed'e: Halkının refahı için artık o koltuktan çekil

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'de Türk büyükelçiliklerinin ardından Türk hacılarında saldırıya uğraması üzerine Beşar Esed'e sert uyarılarını sürdürdü.

Başbakan'dan Beşar Esed'e: Halkının refahı için artık o koltuktan çekil
Suriye yönetimine Türk hacılarına saldıranları bulup yargıya teslim etmeleri çağrısında bulunan Erdoğan Esed’e seslendi: “Daha fazla kan dökmeden bölgenin huzuru, halkının refahı için artık o koltuktan çekil. Halkını dost bildiğimiz Suriye’deki gelişmeleri yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.”
Meclis’teki AK Parti grup toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, Suriye’de kendini bilmezlerin Türkiye ve bazı ülkelerin diplomatik temsilciliklerine saldırdığını hatırlattı.
Beşar Esed’den sorumluları derhal yakalamalarını istediğini söyleyen Erdoğan, bu saldırılar karşısında yabancı ülke vatandaşlarını korumanın her ülkenin namusu olduğunu, bunlar üzerinden mesaj vermenin acziyet olduğunu yeniledi.
Suriye yönetiminin Türkiye’nin bu tepkisine rağmen gerekeni yapmak yerine topraklarından geçen hacılara yapılan saldırıya dahi mani olamadığını ifade eden Erdoğan, “Silahlı saldırıda bazı hacılarımız yaralanmıştır. Buradan Esed’e bir kez daha hatırlatıyorum. Yabancı ülke vatandaşlarını hele hele hac yolculuğuna çıkmış hacıları korumak da bir ülkenin onuru ve namusudur. Beşar Esed çıkıyor ölene kadar savaşırım diyor. Sen kiminle savaşıyorsun kendi halkına savaşmak kahramanlık değil korkaklıktır. Kendi halkınla savaşacaksan Hitler’e Mussolini, Çavuşesku`ya bak. Bunlardan ders almıyorsan kendi halkına silah doğrultan aynen senin kullandığın ifadeleri kullanan ve yine kendi halkı tarafından öldürülen Libya’nın liderine bak Beşar Esed.” dedi.

"GOLAN TEPELERİ İÇİN NEDEN ÖLENE KADAR SAVAŞMADIN"
“İnsana sorarlar İsrail’in işgal ettiği Golan Tepeleri için neden ölene kadar savaşmadın.” diye soran Erdoğan, Esed’e kahramanlığını orada neden göstermediği yönünde soru yöneltti.
Türkiye’nin hiçbir ülkenin topraklarında, iç işlerine karışmak gibi bir niyeti olmadığını vurgulayan Erdoğan, “Bir halka zulmedilirken Suriye’yi görmezden gelmeye niyetimiz yok. Suriye’deki şiddet ve zulmü eleştirmek iç işlerine karışmak değildir. Dünyaya askeri müdahale çağrısı yapmak hiç değildir. Bizim kardeş ülkenin iç barışandan başka hiçbir arzumuz yok. Öncelikle Türkiye’nin temsilciliklerine saldıranları, hacılarına saldıranları bul yargıya teslim et. Daha fazla kan dökmeden halkının refahı için artık o koltuktan çekil. Halkını dost bildiğimiz Suriye’deki gelişmeleri yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.” değerlendirmesi yaptı.

ALMANYA’YA DERİN YAPILARLA MÜCADELE ÖNERİSİ
2000 yılından bu yana Almanya’da yabancılara yönelik saldırıların aydınlığa kavuşmaya başladığını kaydeden Erdoğan, 8 Türk ve 1 Yunan’ın aşırı sağcılar tarafından öldürüldüğü ve bu kişilerin derin bir yapılanmayla da ilişkili olduğunu söyledi.
Sadece Alman vakıfları değil, Alman kredi kuruluşlarının da bu tür girişimler içinde olduğunu Merkel’e hatırlattığını söyleyen Erdoğan, Türkiye’de de geçmişte adına irtica deyip birçok faali meçhul cinayetler işlendiğini belirtti.
Erdoğan, “Almanya’nın bu süreci yakından izlemesini Türkiye’nin derin yapılarla nasıl mücadele ettiğini kendisine örnek almasını istiyorum.” ifadelerini kullandı.