(özel Haber) 1976 Yılındaki Depremde Yıkılan Köy Yeni Depremin Merkez Üssü Oldu

Van`da meydana gelen 7,2 ve 5,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Erciş ilçesinde meydana gelen artçı sarsıntıların merkez üssü olan Aşağıkozluca köyü 1976 yılındaki 7,5 şiddetindeki depremde yerle bir olmuş.

(özel Haber) 1976 Yılındaki Depremde Yıkılan Köy Yeni Depremin Merkez Üssü Oldu
Yeni kurulan köy yeni fay hattın üstüne kurulduğu için en ufak sarsıntı en etkileyici şekilde hissediliyor.

Van`da meydana gelen 7,2 şiddetindeki depremin ardından meydana gelen depremlerde ve artçı sarsıntılarda en çok etkilenen Erciş ilçesinde artçılar devam ediyor. Erciş`te meydana gelen tüm artçı depremlerin merkezüssü olan Aşağıkozluca köyü sakinleri her gece korkuyla uyuduklarını belirterek, 1976 yılında meydana gelen 7,5 şiddetindeki depremde yerle bir olan Kozulca köyü daha sonra devlet tarafından sahille yakın kurulan afetevlerine taşındıklarını, yeni köyün isminin Aşağıkozluca olarak değiştirildiğini söylediler. Köylüler, yeni kurulan köyün Van`da 23 Ekim`de meydana gelen 7,2 şiddetindeki depremin ardından fay hattının üzerine kurulduğu öğrendiklerini ifade ettiler.

Köylülerden Gültekin Baran, depremden önce yeraltında yüksek gürültü sesi geldiğini söyleyerek, "Köyümüz Erciş`teki depremin merkez üssü olduğunu televizyondan gördük ilk başta, daha sonra meydana gelen artçı sarsıntıların merkez üssü neresi olduğunu anlamaya başladık. Çünkü en ufak sarsıntı bizim köyde etkili olarak hissediliyor. Depremler meydana gelmeden önce dozerlerin palet sesi gibi yer altından ses çıktıktan sonra yer sallanmaya başlıyor. Eğer ses çok yüksek geliyorsa merkez üssü bizim köyolduğunu anlıyoruz. Şu ana kadar 15 deprem bizim köyde meydana geldi. Korkuyoruz bir gün şiddetli bir deprem olacak diye, yetkililerden bizesahip çıkılmasını bekliyoruz. Biz yetkililerden gıda yardımını beklemiyoruz çünkü biz her zaman 3 aylık gıdamızı saklarız ve kışın kullanırız. Bizim acil çadır ve konteynır ihtiyacımız var. Evlerimiz hasar gördüğü için evlere giremiyoruz kendi imkanlarımızla kurduklarımız çadırda da soğuktan kalamıyoruz" dedi.

Köy azası Vahiyettin Baran, Erciş`te meydana gelen depremlerin merkez üssü köyleri olduğunu belirterek, "Büyük depremden sonra Erciş`te medyana gelen tüm depremlerin merkez üssü bizim köy olduğu için insanlar korkuyor ve köyü terk etmeye başladı. 110 haneli köyden şu ana kadar 15 hane terk etti köyün yarısı göç etmek için kaymakamlığa başvuruda bulundu" şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA