İü Rektörü Söylet: Avrupa’daki Türk Üniversiteliler Ortak Aklın Ürünüdür

Köln’de Almanya’daki Türk üniversitelilerle buluşan YÖK Üyesi ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof.

İü Rektörü Söylet: Avrupa’daki Türk Üniversiteliler Ortak Aklın Ürünüdür
Dr Yunus Söylet, “Anadolu ile Toytonya buluştu, Türkler ve Almanlar bir arada üretmenin de çok keyifli bir iş olduğunu anlamaya başladılar. Sizler ortak aklın ürünüsünüz. Bu globalleşme çağında ben sizleri çok şanslı görüyorum” dedi.
Almanya tecrübesine de sahip Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) üyesi ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, Köln’de, Türk Akademisyenler Birliği (NİTAB) bünyesindeki Türk üniversitelilerle buluştu. Söylet Türk kökenli akademisyenlere, “Sizler Türk-Alman ortak aklının ürünüsünüz. Sizi çok şanslı görüyorum” dedi.
Prof. Dr. Söylet, Almanya’ya gelen ilk nesin çok büyük sorunlar ve zahmetler yaşadığını hatırlatarak, “Ama o zahmetten bugünlere gelindi. Üniversite mezunları oranı biraz düşük olabilir ama bunların değişeceğini ömrü olanlar görecek. Çığ gibi büyüyecek” dedi. İlk dönemlerden sonra bir güven ve daha sonra özgüvenin oluştuğunu bildiren Prof. Söylet, “İşte siz bu özgüvenin ürünüsünüz. Bu karşılaşmanın ürünüsünüz. Şimdiki çağ artık, ‘Ortak akıl çağı’ diye nitelendiriliyor. İletişimin bu kadar geliştiği, her insanın diğer toplumlarla buluştuğu bu ortamdayız. Almanya’da da göç edenle, göç edilen sonunda bir araya geldi, buluştu. Ve ortak akılın ürünleri ortaya çıkmaya başladı. Bu çok büyük bir şans. Ben Türkiye’den bakınca sizleri çok şanslı görüyorum. Hele bu globalizasyon döneminde, burada başka milletlerden insanların da olduğunu düşünürsek sizin bulunduğunuz konum aslında çok şanslı bir konum. Kendi gelenek ve göreneklerinizi, orijinalliğinizi kaybetmeden dünya insanı olabilmek için son derece uygun bir ortamda yetişiyorsunuz. 50 yıl geçti, sonunda Anadolu ile Toytonya buluştu, Türkler ve Almanlar bir arada üretmenin de çok keyifli bir iş olduğunu anlamaya ve karşılıklı palaşmaya başladılar” dedi.
Bu şanslı ortamda yetişen Türk kökenli üniversitelilerden önemli beklentiler olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Söylet, “Bu şansınızı en iyi şekilde değerlendireceğinizi, önümüzdeki yıllarda Türk toplumuna şu ankinden çok daha fazla katkı sağlayacağınızı, bu acımasız rekabet ortamında Türkiye’nin daha başarılı olması için katkı sağlayacağınızdan eminim” diye konuştu.
Köln’deki Osman Bey Restorant’ta gerçekleşen buluşmaya Türkiye’nin Köln Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Yonca Sunel, Anadolu Üniversitesi Batı Avrupa Bürosu Müdürü Dr. Ahmet A. Doğan, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Teşkilatlanma Başkanı Bayram Keskin, DEİN Köln Başkanı İbrahim Küçükyıldız gibi davetliler de katıldı.