İspanya Genel Seçimlerini Mariano Rajoy Açık Ara Farkla Kazandı

İspanya erken genel seçimleri resmi sonuçları açıklandı.

Tamamı sayılan oyların yüzde 44,5ini alan Halk Partisi (PP) lideri Mariano Rajoy açık ara farkla kazandı. Bu rakamlara göre 186 milletvekili çıkaran PP, tarihinin en iyi sonucunu elde etmiş oldu.
Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) adayı ve eski içişleri bakanı Alfredo Perez Rubalcaba yüzde 28,6’da kaldı. 350 koltuktan oluşan meclise sadece 110 milletvekili gönderebilen PSOE tarihinin en kötü seçimini yaşadı. 2008 meclisinde PSOE’nun 169, Halk Partisi’nin ise 154 milletvekili bulunuyordu.

Oyların açıklanmasından ardından bir konuşma yapan Mariano Rajoy, sadece kendisine oy verenlerin değil tüm İspanyol vatandaşlarının başbakanı olacağını söyledi. En büyük hedefinin ekonomik kriz ve işsizliğe çözüm bulmak olduğunu kaydeden Rajoy, kendisinden mucize beklenmemesini istedi. Rajoy ayrıca İspanya’nın ‘Avrupa Birliği içinde ve Avrupa Birliği’yle beraber’ olduğuna vurgu yaptı.


Öte yandan seçimlere katılım 2008 genel seçimlerinde göre düşük kaldı. Yüzde 71,7 katılımın gerçekleştiği seçimlerde İspanyolların yüzde 28’i oy vermeye gitmedi. 20 Kasım erken genel seçimleri sonucu yeni dönem İspanya meclisinde dağılımı şu şekilde oluştu: PP 186, PSOE 110, CiU 16, IU-LV 11, AMAIUR 7, UpyD 5, PNV 5, ESQUERRA 3, BNG 2, CC-NC-PNC 2, COMPROMÍS-Q 1, FAC 1 ve GBAİ 1.