İspanya’da Eta Tehdidi Olmadan Yapılan İlk Demokratik Seçimler Sürüyor

İspanya`da bugün yapılan erken genel seçimlerde halk yeni başbakanı seçmek için sandık başında.

Sabah saat 9.00’da başlayan oy kullanma işlemi akşam saat 20.00’a (TSİ 21.00) kadar devam edecek. 35,7 milyon kayıtlı seçmenin olduğu ülkede halk 350 milletvekili ve 208 senatörü meclise gönderecek.

20 Ekim’de silahlı mücadeleyi tamamen bıraktığını açıklayan ayrılıkçı terör örgütü ETA, bu kez Bask Bölgesi’nde herhangi bir olaya çıkartmadı. Lehendekari (Bask Bölgesi Başkanı) Patxi López ise, “İlk kez her hangi bir terrör tehditi olmadan tamamen hür bir şekilde oy kullanıyoruz.” dedi.

ZAPATERO ALKIŞLAR VE YUHALAMALAR EŞLİĞİNDE OYUNU KULLANDI
Başbakanlık için yarışan iktidardaki Sosyalist İşçi Partisi`nin (PSOE) adayı Alfredo Perez Rubalcaba ve ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi`nin (PP) adayı Mariano Rajoy`un erken saatlerde oylarını kullandı. Oy verme işleminden sonra açıklama yapan Rajoy, “İspanyolların istediği şeye hazır olduğunu” söyledi. Tüm vatandaşları oy kullanmaya davet eden PSOE adayı Rubalcaba ise İspanya’nın tarihi dönüm noktasında olduğunu belirtti.
Aday olmayacağını açıklayan Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero ise alkışlar ve yuhalamalar eşliğinde oyunu kullandı. Başbakan’ın oy kullanacağı yere toplanan bazı vatandaşların “hain” diye bağırdığı görüldü. Seçim kampanyasında neredeyse hiç gözükmeyen Zapatero, kötü gidişatın baş sorumlusu olarak gösteriliyor. Öte yandan başkent Madrid’de 96 yaşındaki bir yaşlı adamın oyunu kullandıktan sonra hayatını kaybettiği bildirildi.


YENİ HÜKÜMETİ ZOR GÖREVLER BEKLİYOR
Ekonomik kriz ve yüzde 22’ya varan işsizliğin pençesindeki İspanya’da, PP lideri Rajoy’un yüzde 13-17 oy farkıyla iktidara gelebileceği belirtiliyor. Halk Partisi 1982 yılında PSOE lideri Felipe Gonzalez’in 202 milletvekili rekorunu kırma hayalleri kurarken, sosyalistler tarihinde gördüğü en düşük sayı olan 125’in bile altına düşebilir.
Mariano Rajoy’un liderliğindeki muhafazakar sağ görüşlü PP halihazırda belediyelerin yüzde 50’ye yakınını, 17 özerk bölgenin ise 11’ini kontrol ediyor. Rajoy, İspanyollara ekonomik problemleri çözme ve işsizliği azaltma vaadinde bulunuyor.
Sosyalist lider Rubalcaba ise rakibinin sağlık ve eğitimde çok büyük kesintilere gideceğini iddia ediyor. Yeni hükümeti ekonomik kriz ve işsizliğin yanı sıra ETA sorunu, sağlık, eğitim ve kürtaj gibi tartışmalı konular bekliyor.