Askon Samsun Şube Başkanı Şenocak: Merkez Bankasına İnanmak İstiyoruz

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Samsun Şube Başkanı İrfan Şenocak, Merkez Bankası başkanının, cari açık büyümesinin kontrol altına alındığı yönündeki açıklamalarının çok olumlu olduğunu söyledi.

Askon Samsun Şube Başkanı Şenocak: Merkez Bankasına İnanmak İstiyoruz
Şenocak, "Buna gerçekten inanmak istiyoruz. Ancak son açıklamaya bakacak olursak 60 milyar doları aşan bir cari açık birikimimizin oluştuğunu görüyoruz. Bu rakamla bu açıklama birbirini çok fazla desteklemiyor." dedi.

Cari açık konusunun sadece Merkez Bankası tedbirleriyle çözüme ulaşmasının söz konusu olamayacağını da sözlerine ekleyen Şenocak, şöyle devam etti: "Bu konu milli bir mesele haline dönüşmüştür. Tüm ekonomi yönetiminin ve özel sektörün işin içine girerek sorumluluk üstlenmesi ve gerçekten milli bir duruşla çözüme katkı yapması suretiyle bu sorunun üstesinden ancak gelebiliriz. Çünkü cari açığın sebepleri bellidir. Enerji noktasında bu çapta bir ithalatımız varken ara mal üretimine ağırlık vermezsek veya yerli malı tüketimine yönelmez isek merkez bankasının elinden gelen de ancak bu kadar olabilir."
Son günlerin en çok konuşulan konularından birisi haline gelen 2B arazileri konusuna da değinen ASKON Samsun Şube Başkanı Şenocak, "2B gibi yeni para kaynakları istatistik verilerimizi yine iyileştirebilir. Makro rakamlar iyi görünebilir ancak bunlar yine sorunu çözmez, süreç ertelemekten öteye geçemezler. Cari açık sorununu yapısal olarak çözmek zorundayız. Eğer bunu başaramaz isek geçen seferdeki kadar her zaman şanslı olamayabiliriz. İç tasarruf yetersizliği, doğal kaynak eksikliği ve maalesef ithalata dayalı üretim modelimiz bizi zorlamaktadır. Tedbirlerin bu şekilde alınması fevkalade önem arz etmektedir."değerlendirmesinde bulundu.