Güzel: Ecevit Döneminde De Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları İptal Edilmişti

Eski Milli Eğitim Bakanlarından Hasan Celal Güzel, Van depreminin ardından Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ve resepsiyonunun iptal edilmesine yönelik eleştirileri doğru bulmadığını söyledi.

Güzel, "Halbuki merhum Ecevit döneminde de 29 Ekim kutlamaları iptal edilmişti." dedi.

Eski Milli Eğitim Bakanlarından Hasan Celal Güzel, MÜSİAD İzmir Şubesi Gençlik Kurulu tarafından İzmir Ticaret Odası Mücahit Büktaş Salonu`nda düzenlenen "Değişim Gelecektir" konulu panele konuşmacı olarak katıldı.

Van depreminin ardından Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ve resepsiyonunun iptal edilmesi nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın eleştirilmesini doğru bulmadığını belirten Güzel, "CHP sözcüleri Başbakan`a, AK Parti`ye yüklenip, `Siz Cumhuriyet düşmanısınız` demeye getiriyorlar. Halbuki merhum Ecevit döneminde 17 Ağustos depreminden sonra 30 Ağustos`u Zafer Bayramı ve 29 Ekim kutlamaları iptal edilmişti. Ecevit iptal edince Cumhuriyet düşmanı olmaz, Erdoğan iptal ederse olur. Tamamen sakat bakış tarzı ama neticede bakış tarzı bu." diye konuştu.

Türkiye`nin en büyük sermayesinin gençlik olduğunu söyleyen Güzel, paneli dinlemeye gelen üniversiteli gençlere Türkiye`nin Demokrat Parti`den Anavatan Partisi`ne ve oradan da AK Parti`ye kadar geldiği süreçteki siyasi tecrübelerini aktardı. Türkiye`nin hızlı bir değişim içinde olduğunu, ANAP döneminde modernizmi tamamlayarak postmodernizme geçtiğini ve AK Parti döneminde ise küreselleştiğini ve teknoloji çağını yaşadığını belirten Güzel, "Küreselleşmeyle birlikte dünya küçüldü. Böylece gizlilik ortadan kalktı ve dikta rejimleri sona erdi." şeklinde konuştu. Teknolojinin zamandan daha hızlı ilerlediğini ve Türkiye`nin de bu doğrultuda ileri gittiğini belirten Güzel, "Türkiye ileriye doğru gidiyor. İhracat ve milli gelir artıyor. Türkiye, dış ilişkilerde devlet politikasıyla Osmanlı`dan sonra bugüne kadar hiç olmadığı ölçüde etkili hale geldi. Klasik diplomasi iflas etti." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye`de sosyal hayat ve sosyal adalet kavramlarının Adalet Partisi, ANAP ve devamında AK Parti zamanında yapıldığını, bu nedenle AK Parti`nin altın silsile olduğunu belirten Güzel, "Türkiye`nin muhafazakarları milli ve manevi değerlerini, bayrağını, vatanını muhafaza eder, ama aynı zamanda ilericidir. Turgut Özal teknoloji devrimini başlattığı için ilerici olmuştur. Başbakan da aynı şeye inandığı için bu yolda devam ediyor. Peki bu başarıyı sosyal demokratların da yakalaması için öncelikle CHP`nin tek parti zihniyetinden kurtulması, milletin dini ve imanıyla uğraşmaması ve proje üretmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Adalet Partisi`nin demokrasi mirasını 28 Şubat sürecinin yuttuğunu ve Demirel`in mirasını inkar ettiğini de iddia eden Güzel, Süleyman Demirel`in 80 yaşından sonra CHP`yi tuttuğunu ve kendini altın silsilenin dışına ittiğini söyledi. AK Parti hükümetinin icraatlarını pek çok bakımdan başarılı bulduğunu, ancak terör meselesinde son 2 aydır uyanıp işi gördüklerini de ifade eden Güzel, "Özal reformistti, çok önemli değişiklikler yaptı doğru, ama son 9 senede meydana gelen değişikler çok daha hızlı ve radikaldi." değerlendirmesinde bulundu.

Güzel, panelin sonunda Özal sonrasında ANAP`ın koltuğuna neden kendisinin oturmadığı sorusuna ise Özal`ın eşi, çocukları, bazı medya organı sahipleri ve bazı iş adamları lobisinin tesir ettiğini anlattı.

Depremin ardından Van`a 800 öğretmenin gönderilmesi yönündeki kararı yorumlayan Güzel, "Diğer öğretmenlerin acısı içimizdeyken bu yapılanı son derece doğru buluyorum. Süratle üzerine gidilmiştir. Belki psikolojik rehberlik olabilir. Bir yandan gidip, o insanları öğretmensiz bırakmamak lazım. O öğretmenlerin gidip yıkık okullarda bile çocuklarla tek tek meşgul olması bölge halkının moral gücünü artırır. Bu uygulamayı o açıdan doğru buluyorum." sözleriyle değerlendirdi.

Panelin sonunda MÜSİAD İzmir Şube Başkanı Abdurrahman Çabuk, Güzel`e bir teşekkür plaketi verdi.