Depremden etkilenen öğretmene psikolojik destek

Van'da meydana gelen deprem felaketi ardından yaşananlardan etkilenen öğretmen ve öğrencilere psikolojik destek verileceği açıklandı.

Depremden etkilenen öğretmene psikolojik destek
Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Ömer Balıbey, ''Rehberlik ve Rehabilitasyon Merkezlerimiz harekete geçti, öğretmen ve öğrencilerimize psikolojik destek verecekler'' dedi.

Van Milli Eğitim Müdürlüğü'nde okul müdürleriyle toplantı yapan Balıbey, 1999 Marmara Depremi'nde İstanbul'da Milli Eğitim Müdürü olduğunu hatırlatarak, bugün yaşanan travmanın 10 katını yaşadığını söyledi.

Depremden sonra bakanlığın hızlı bir şekilde 40'a yakın mühendis göndererek, okullarda inceleme başlattığını belirten Balıbey, 253 okulun fotoğrafının çekildiğini, okullardaki, hafif, orta ve ağır hasar durumunun tespitinin yapılarak onarımlarına hemen başladığını söyledi.

Bu okulların 14 Kasım'da başlayacak eğitime yetiştirilmesi için büyük bir gayret gösterildiğini dile getiren Balıbey, şunları kaydetti:

''Elbette bir takım eksiklikler olacaktır. Bütün okulların bir anda yetişmesi mümkün değil. Teknik heyetin verdiği raporlara itimat edin. Hasarı ağır olup eğitim verilmeyecek okullardaki öğrencilerin başka okullara nakli konusunda, milli eğitime yardımcı olunuz. Çadır kentlerde kalan öğrencilerinizi mutlaka ziyaret edin. Bir saha araştırması yaparak, öğrenci envanteri çıkarın. Sizin yapacağınız çalışmayla öğrenciler için servisler tutulacaktır.''

Depremin herkeste bir travma yaşattığını, herkesin deprem şokunu üzerinden atmaya ihtiyacını olduğunu vurgulayan Balıbey, şöyle devam etti:

''Bizim işimiz eğitim. Ama en önemli eğitim, depremden sonraki eğitimdir. Sizlerden çok, eşlerinizin ve çocukların bu şoku atlatmayla ihtiyacı var. Kendimizi rehabilite ederek, kafamızı rahatlatacağız. Kendisine ve ailesine faydası olmayan insanın başkasına faydası olmaz. Sonra öğretmenlerimizle konuşarak, onların psikolojik destek almasını sağlayacağız. Öğretmenlerimizin bu durumu öğrencilerine yansıyacak. Depremde yaralanan öğretmen ve öğrencilerimiz olabilir, enkazdan çıkarılan öğretmen ve öğrencilerimiz vardır. Bunlarla birebir ilgilenmenizi rica ediyorum. Yine depremde yakınlarını kaybeden öğretmen ve öğrencilerimiz var. Bunları Rehberlik ve Rehabilitasyon Merkezleri'ne götürüp terapi almalarını sağlayalım. Bu zor günlerde her şeye hoşgörüyle bakın. Bugünlerde öğretmenlerimiz ve velilerimiz, sinirli ve asabi olacaklardır. Okulların başlamasıyla birlikte kesinlikle öğrencilere deprem hatıralarını anlatılmasın. Bu ikinci bir psikolojik travma yaşatır.''

Okulların eğitime başlamasının ardından Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın, Van'daki öğrenciler için telafi eğitim programını hazırlayacağını ifade eden Balıbey, ''Özellikle lise son sınıflar ve 8. sınıfların buna çok ihtiyacı olacak. Çünkü bu öğrencilerimiz, Türkiye'nin farklı illerindeki öğrencilerle sınavlarda eşit şartlarda yarışacaklar. Özellikle üniversite sınavından soru çıkacak. 9 ana dal ile ilgili telafi eğitim programları uygulanacak'' diye konuştu.
Kaynak: AA