Bae’nin Yabancı Malvarlığı 600 Milyar Doları Bulacak

Körfez ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri’nin yabancı mal varlıklarının değerinin 2010 sonunda 530 milyar doları bulduğu ve bu yılın sonunda 600 milyar dolara ulaşmasının beklendiği bildirildi.


Washington merkezli Uluslararası Finans Enstitüsü tarafından Ortadoğu ve Kuzey Afrika üzerine yayınlanan rapora göre BAE’nin mal varlıklarının üçte ikisinden fazlası başkent’te yer alan Abu Dabi Yatırım Otoritesi tarafından kontrol ediliyor. Ülkedeki diğer başlıca fonlar ise Abu Dabi’deki Mübadele, Uluslararası Petrol Yatırım Şirketi ve BAE Merkez Bankası ile Dubai’deki yatırım fonları olarak biliniyor.

Uzmanlar, mal varlıkların değerinin artmasında yükselen petrol fiyatlarının ve küresel piyasalardaki iyileşmenin etkili olduğunu ifade etti. Yabancı mal varlıkları 2008 kriziyle sert düşüş yaşamasına rağmen son iki yılda yükselme kaydetti. Mal varlıklarının değeri 2007 sonunda 470 milyar dolar iken 2008 sonunda 400 milyar dolara düştü ve 2009 sonunda tekrar 470 milyar dolara çıktı.

Rapora göre petrol satışlarıyla son kırk yılda biriken fonlar, petrol varil fiyatının istenilen seviyenin altına düşmesi halinde bile BAE’nin bütçe açığını uzun yıllar kapatmaya yetecek.
Abu Dabi Yatırım Otoritesi, vefat eden Şeyh Zayid Bin Sultan El Nahyan tarafından 1970’li yıllarda kurulmuştu. El Nahyan, bu fonu fazla petrol gelirlerinin birikmesini sağlamak ve petrol fiyatlarının istikrarsızlaşması durumunda ülkenin mali dengesini korumak amacıyla kurmuştu. Otorite’nin dünyanın en büyük fonlarından birisi olduğu ifade ediliyor.