Başkan Gökçek, Dikmen Vadisi Temsilcileri İle Bir Araya Geldi
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Dikmen Vadisi Kentsel Gelişim ve Değişim Projesi 4-5 Son Etap’ta, tapu ya da tapu tahsis belgesi olmayan gecekondu sahibi temsilcileri ile bir araya gelerek, Büyükşehir Belediyesi’nin tekliflerini açıkladı.
Başkan Gökçek, “Kuzey Ankara Girişi, Yeni Mamak ve Güneypark kentsel dönüşüm projelerinde hangi kanunlar, kaideler varsa Dikmen Vadisi Projesi’nde de aynı uygulamalar var. Herhangi bir istisna yok.” dedi.
Büyükşehir Belediyesi başkanlık makamında, Dikmen Vadisi’ndeki gecekondu temsilcilerini kabul eden Başkan Gökçek, kentsel değişim ve dönüşüm projesi kapsamında yapılan bütün iş ve işlemleri yasalara göre yapmak zorunda olduklarını belirtti. Gökçek, gecekondu sahipleriyle 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ile ilgili 73. maddesine göre sözleşme yapıldığını söyledi.
Dikmen Vadisi 4. ve 5. Son Etap Projesi kapsamında, tapu veya tapu tahsis belgesi bulunmayan, dolayısıyla hiçbir hakkı olmayan gecekondu sahiplerine istese bile kanunların dışında herhangi bir uygulamada bulunamayacağının altını çizen Başkan Gökçek, şunları söyledi: “Bu durum, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nda, ‘tapu tahsis belgesi olmayanlar, 2981 Sayılı Kanun kapsamına girmeyen gecekondu sahiplerine enkaz ve ağaç bedelleri verilir veya belediye imkanları ölçüsünde kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı dışında arsa veya konut satışı yapılabilir’ diye geçiyor. Yani Dikmen Vadisi içinde bizim size herhangi bir konut verme şansımız yok. Yasa, buna müsaade etmiyor. Ama sizi mağdur etmeyecek formül arıyoruz.”
GÖKÇEK: KANUNLARA GÖRE İKİ YOL VAR
Kanunlar çerçevesinde, gecekondu sahiplerine önerebileceği iki yol bulunduğunu açıklayan Başkan Gökçek, bunlardan birinin Doğukent’te 10 yıl taksitle arsa, diğerinin ise Kusunlar’da TOKİ’nin yaptığı konutlardan 15 yıl kira öder gibi taksit ödeyerek ev sahibi olmak olduğunu söyledi. Gerek arsa gerekse ev seçeneğinde de iki avantaj sunduklarını belirten Başkan Gökçek, “Birincisi enkaz bedeli ve ağaç bedelleri. Tahminen söylüyorum yaklaşık 3 bin lira tutuyor. Bunun haricinde ikincisi de bir sene süreyle 5 ayı peşin olmak üzere 250 liradan bir yıllık kira verilmesi, bunun bedeli de 3 bin lira tutuyor. Yani toplam 6 bin lirayı arsa ya da ev taksitlerinden düşüyoruz.” diye konuştu.
Dikmen Vadisi temsilcilerine, bu hafta sonuna kadar karar vermeleri ve bu iki öneriden hangisini seçtilerse belediye ile anlaşmaya varmaları uyarısında bulunan Başkan Gökçek, teklifinin, henüz anlaşma yapmayan diğer gecekondu sahiplerine de aktarılmasını isteyerek, “Size sunduğumuz tekliflerden hangisini kabul ederseniz, yardımcı oluruz. Yok derseniz sizin tercihiniz, biz bu vadideki projemizi gerçekleştirmek için kesinlikle kararlıyız. Tereddüdünüz olmasın. Siz zannediyorsunuz ki ‘Biz direndik, ondan bugüne kadar yapamadılar.’ Öyle değil. Biz mahkeme kararlarına takıldığımız için bekledik. Şimdi mahkeme kararlarında bir sorun yok, olay bitmiş vaziyette, geleceğiz, gereğini yapacağız. Direnirseniz o da sizin bileceğiniz şey. Büyükşehir Belediye Dergimizde, devlete karşı direnmenin ne anlama geldiği, görevimizi yaptırmamanın ne anlama geldiği, tehdidin ne anlama geldiği, yasalar açıkça anlatılıyor. Hepsinin karşılığı var. Türkiye bir hukuk devleti. Yasal olarak bizim size yapabileceğimiz bu iki teklif var. Bir üçüncüsü yok.” dedi.
Başkan Gökçek, Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nin, Türkiye’nin en prestijli projesi olduğunu belirterek, “Bu proje yürüyecek, bu projenin yürümemesi mümkün değil.” diyerek, konuyla ilgili kararlılığını vurguladı.
TEMSİLCİLERİN TALEPLERİ
Dikmen Vadisi gecekondu sahibi temsilcileri, Başkan Gökçek’in isteği üzerine, bilgilendirmenin ardından görüşlerini ve taleplerini dile getirdiler. Bir vatandaşın, bugüne kadar kendileriyle anlaşmak için herhangi bir görüşme yapılmadığını belirtmesi üzerine Başkan Gökçek, bunun doğru olmadığını dile getirerek, 5 yıl önce Karacaören’de o zamanki fiyatıyla 45 milyar liraya uzun vadeli taksitle ev verilmesi önerisinde bulunduklarını, ancak bu teklifin kabul edilmediğini söyledi.
Bir başka gecekondu sahibinin, “Çankaya Belediyesi, bize Çankaya sınırlarında arsa verebilir mi?” sorusu üzerine de Başkan Gökçek, şunları söyledi: “İsteyin, alın Çankaya Belediyesi’nden arsanızı. Gidin söyleyin. Ben zamanında söyledim, ‘verin arsa arkadaşlara’ dedim. Kıyısından geçmiyorlar, geçerler mi? Çankaya versin arsayı, yapın evinizi. Yasal olarak benim verme şansım yok. Yapamam. Kanun müsaade etmiyor. Kanun bu.”
TEMSİLCİLER: TEKLİFLERİ DİĞER GECEKONDU SAHİPLERİNE İLETECEĞİZ
Başkan Gökçek’in ayrılması üzerine, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Kamil Kılıç ve ilgili bürokratlarla toplantıya devam eden gecekondu sahibi temsilcileri, sorularına aldıkları cevapların ardından önerilerini dile getirdiler. Gelir ve sağlık durumlarına göre bütçelerine uygun şekilde taksitlendirme yapılması halinde, anlaşmaya varabileceklerini dile getiren temsilciler, ancak bu koşulun da TOKİ evlerine yerleşene kadar kendilerine kiralık ev bulunması ve kiralarının ödenmesi halinde hayata geçebileceğini söylediler.
Genel Sekreter Vekili Kılıç, toplantının sonunda, TOKİ yetkililerinden aldığı bilgiyi aktararak, Kusunlar’daki sosyal konutların, yerine ve katına göre değerlerini 42 ile 54 bin lira arasında değiştiğini açıkladı. Dikmen Vadisi temsilcileri, bu bilgileri, görüşmede olmayan diğer gecekondu sahipleri ile paylaşıp bir karara varacaklarını dile getirerek, başkanlık makamından ayrıldılar.