Arsenikli Su Raporuna İzmirliler Tepki Gösterdi

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) tarafından hazırlanan raporda, 165 köyün sularının standarta aykırı olduğunun belirtilmesine İzmirliler tepki gösterdi.

Mart 2010 tarihli raporda 5216 sayılı kanunla İzmir Büyükşehir Belediyesi`ne bağlanan 165 köyün sularının, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği`ne aykırı olduğu, arsenik başta olmak üzere nitrat, demir, mangan, antimon, nikel, alüminyum, klorür, soydum gibi ağır metaller içerdiği belirtiliyor. Bu sebeple vatandaşların, faturalarla birlikte gönderilecek yazılarla uyarılması isteniyor. Vatandaşlar ise belediye yıllarca arsenik olmadığını söyleyerek kendilerini tehlikeye attığına dikkat çekerek, "Yıllardan beri içtiğimiz su arsenikliymiş ve bu belediye tarafından tespit edilmiş. İnsan sağlığı bu kadar basit olmamalı." diye tepki gösteriyor.

İZSU İşletmeler Müdür Yardımcısı Dr. Suzan Gök, su kalitesinin arttırılması için yapılması gerekenleri, yedi maddelik bir rapor halinde sundu. Raporun girişinde, Seferihisar ilçesi Orhanlı ve Beyler köylerinde İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ile ortaklaşa alınan numunelerde Orhanlı`da alüminyum, Beyler`de nikel parametrelerinin yönetmeliğe aykırı çıktığı belirtiliyor. Yapılması gerekenlerin başında ise bu parametrelerin standart değerlere indirilmesini sağlayacak arıtma tesisi gibi teknik tedbirler alınması geldiği uyarısında bulunuluyor. Etüt Planlama Dairesi Başkanlığı`nca arıtma tesisi ihalesi için gerekli çalışmaların yapılması, Yatırımlar Daire Başkanlığı`nca arıtma tesislerinin imalatının yapılarak işletilmek üzere Su Tesisleri Daire Başkanlığı`na devredilmesi isteniyor. Raporun ikinci maddesinde ise alüminyum ve nikelin insan sağlığı için ne derece tehdit oluşturduğu hususunda İl Sağlık Müdürlüğü`nün görüşünün yazılı olarak alınmasında fayda olduğu vurgulanıyor. İZSU Genel Müdürlüğü`ne sunulan raporun üçüncü maddesinde, suda tespit edilen ağır metallerle ilgili hazırlanacak bilgilendirme yazılarının, faturalarla birlikte vatandaşlara gönderilmesi isteniyor. Su kalitesi standart dışı olan köyler için yeni yüzey suyu temin kaynakları planlama, arıtma ve dağıtım projeleri yapılması gerektiği de kaydediliyor.