Endüstri Meslek Lisesi Öğrencileri Sabun Üretip Satıyor (özel)

Bursa Yeşilyayla Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Kimya Teknolojisi Bölümü öğrencileri, okulun bodrum katında ürettikleri temizlik ürünlerini okul ve apartmanlara satıyor.

Endüstri Meslek Lisesi Öğrencileri Sabun Üretip Satıyor (özel)
Sıvı sabun, çamaşır suyu, yüzey temizleyici, cam temizleyici ve tuvalet parfümü üreten öğrenciler, bu yolla cep harçlıklarını da çıkarıyor.

Yeşilyayla Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi (Yeşilyayla EML) Kimya Teknolojisi Bölümü`nde öğrenim gören yaklaşık 300 öğrenci, eğitimlerini uygulamalı olarak gerçekleştirebilmek amacıyla 2007 yılında okulun bodrum katındaki sığınak bölümünde sıvı sabun üretimine başladı. Öğrencilere cazip gelmesi için sığınakta modernizasyon çalışması yapıldı. Önce sıvı sabun, ardından çamaşır suyu, cam sil ve yüzey temizleyici üretildi. 4 çeşit ürün üreten okul, zamanla ürün çeşidini tuvalet parfümüyle birlikte 5’e çıkardı. Türk Patent Enstitüsü’ne müracaat eden okul idaresi, öğrenciler tarafından üretilen ürünler için ‘Yeşilyayla EML’ markasını tescillettirdi.


VERGİLERİNİ DE ÖDÜYORLAR
Bir fabrika gibi çalışan okulun Kimya Teknolojisi Bölümü öğrencilerinin ürettiği temizlik ürünleri, okul bünyesinde kurulan döner sermaye işletmesi vasıtasıyla şehir genelindeki okullara, büfe, şahıs ve apartman yöneticilerine pazarlandı. Piyasaya sürülen temizlik maddeleri hem okullardan hem özel sektörden tam not aldı. Sabun üretiminde, maddi durumu iyi olmayan öğrencilere öncelik veren okul idaresi, döner sermaye aracılığıyla öğrencilere harçlık kazanma imkanı da tanıdı.

Kimya Teknolojisi Bölümü`nde eğitim gören 300 öğrenci, sırasıyla sabun üretiminde görev yapıyor. Kar amacı güdülmeden üretilen ve piyasaya pazarlanan sabunların vergisi de ödeniyor.

Yeşilyayla Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Ayhan Akbulut, üretimle birlikte, öğrencilerin eğitimlerinin yanı sıra meslek öğrendiklerini söyledi. Kurdukları döner sermaye işletmesiyle üretilen temizlik ürünlerinin pazarlandığını belirten Okul Müdürü Akbulut, “Gelen siparişler üzerine üretim yapıyoruz. Hem öğrencilerimize uygulamalı olarak eğitim veriyoruz, hem de az da olsa okul harçlıklarını çıkarmalarına imkan tanıyoruz.” dedi.


BİR SENEDE 25 TON ÜRETİM YAPTILAR
Okul Müdür Yardımcısı Nafer Ulus da bir yıl içerisinde okulun bodrum katında 25 ton üretim yaptıklarını açıkladı. Türkiye genelinde üretim yapan liselerden farklılıklarını ortaya koymak adına markalaşma sürecini iyi yönettiklerini belirten Ulus, şunları kaydetti: “Türk Patent Enstitüsü’nde markamızı tescil ettirdik. Genellikle toptan olarak çalışıyoruz. Halen 22 okul, bir büfe, 2 apartman yöneticiliğine, 3 işletmeye, 8 kişiye ve 2 özel eğitim kurumuna satış yapıyoruz. Sıvı sabunun litresi 1.45, yüzey temizleyici 1.40, cam temizleyici 1.40 liradan çamaşır suyu 0.60 kuruş, tuvalet parlatıcısı ise 1 liradan satılıyor. Ürünlerimizin `Yeşilyayla EML` olarak isim tescilini aldık. Öğrencilerimiz burada hem meslek öğreniyor hem de harçlıklarını çıkarıyor.”
Kimya Teknolojisi Alan Şefi Öğretmen Nahit Gürel de markalaşarak kaliteye büyük önem verdiklerini söyledi. Öğrencilerin büyük bir ilgiyle üretime dahil olduklarını anlatan Gürel, “Buradaki amaç, kar olmadığı için öğrenciler mesleklerini uygulamalı olarak görüyor. Okuldan mezun olduktan sonra da çalışacakları iş için büyük tecrübe oluyor.” diye konuştu.


"MAAŞIMIZ GECİKMİYOR"
Okulun 11. sınıf öğrencilerinden Fatma Üner, atölyede çalışmaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydetti. Paralarını zamanında aldıklarını söyleyen Melisa Ünver isimli öğrenci de “Burada olay para kazanmak değil. Uygulamalı olarak laboratuvar ortamında üretim yapıyoruz. Ama paramızı da zamanında alıyoruz.” şeklinde konuştu.


ŞİRKET KURUP ABD’YE BİLE SABUN SATMIŞLARDI
Okul bünyesinde bir grup öğrenci tarafından kurulan `Genç Başarı Şirketi (Green Days JA)` aracılığıyla geçen yıl Amerika`ya ürün satılmıştı. Öğrenciler, okulun bodrum katında kısıtlı imkânlarla üretilen malzemeleri ihraç etmenin mutluluğunu yaşamıştı. Okulun şimdiki hedefi ise köpüklü sabun üretmek. Destek verilmesi halinde öğrenciler, ürünlerini dış piyasaya daha çok satabileceklerini ifade ettiler.