Kosova Otoyolu`nun İlk Bölümü Törenle Hizmete Açıldı

Kosova için yüzyılın projesi olarak tanımlanan ve ülkenin efsane lideri İbrahim Rugova`nın ismini taşıyan otoyolun 38 kilometre uzunluğundaki ilk bölümü törenle hizmete açıldı.

Kosova-Arnavutluk arasındaki Vırmiça sınır kapısının ilk kilometresinde düzenlenen törene Kosova ile Arnavutluk liderlerinin yanı sıra ABD Kongre üyeleri, büyükelçiler, bakanlar ve çok sayıda davetli katıldı.

Arnavutluk`un Durs limanından başlayan ve Kosova sınırına kadar uzayan otoyolun devamı olarak sayılan Kosova`daki otoyolun üçte birinin tamamlanması, Kosova`da büyük bir coşkuyla kutlandı. Törende konuşan Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, "Otoyol, halkları ve ülkeleri birbirine bağlayan yoldur" ifadesini kullandı. Otoyolun Avrupa`nın önemli yollarıyla Kosova`yı bağlayacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Jahjaga, eşgüdüm içindeki politikalarla Kosova`nın Avrupa Birliği`nin (AB) eşit üyesi olacağı umudunudile getirdi.

Özgür ve bağımsız Kosova`da olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirten ABD Kongre üyesi Elliot Angel ise yaptığı konuşmada, "Birçokları sınırları kapatırken, Kosova bugün sınırlarını açıyor. Bu, Kosova`nın geleceğe umutla baktığının göstergesidir" dedi.

ABD`nin Priştine Büyükelçisi Christopher Dell de ABD`nin Kosova`nın özgürlüğü ve bağımsızlığına verdiği desteğe değinerek, Kosova`nın efsane lideri İbrahim Rugova`nın hayali olan bu otoyolun umut yolu olacağını söyledi.

Törende hazır bulunan Arnavutluk Başbakanı Sali Berisha, özgür ve bağımsız Kosova`da hizmete açılan otoyolun Arnavutları her zamankinden daha çok birleştireceğini belirtti. Otoyolu "Ulusal Yol" olarak tanımlayan ve otoyolun Kosova`ya siyasi, ekonomik ve sosyal kazanımlar sağlayacağını kaydeden Başbakan Berisha, "Bu yol ulusal ülkünün gerçekleşmesine katkı sunacak" şeklinde konuştu.

Kosova Başbakanı Haşim Thaçi de Kosova`nın en muazzam projesi olan otoyolun yapımı ve Avrupa ile bütünleşme emelinde hükümetin kararlı olduğunu belirtti. Thaçi, "Bu proje yüzyılın projesidir, özgürlüğün, yeni nesilin projesidir. Bu proje sınırları ardına kadar açıyor, engelleri kaldırıyor, geleceğin ufuğunu açıyor. Bu otoyol, devletimize anlam kazandırıyor" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, Kosova Başbakanı Haşim Thaçi, Arnavutluk Başkanı Sali Berisha ve ABD Kongre Üyesi Elliot Angel tarafından kurdelenin kesilmesiyle otoyol törenle hizmete açıldı.

ABD-Türk ortaklığı olan Behctel-Enka şirketi tarafından yapımı devam eden otoyolun, Kosova-Arnavutluk sınırındaki Vırmiça sınır kapısından Suvareka`ya kadar uzanan ilk 38 kilometresi 310 milyon Euro`ya mal oldu. Toplam 120 kilometre uzunluğundaki otoyol Kosova ile Sırbistan arasındaki Merdare sınır kapısına kadar uzanacak. 2013 yılında tamamlanması öngörülen otoyol için Kosova Hükümeti 2012 yılında yaklaşık 300 milyon Euro harcayacak.
Kaynak: İHA