Amerikalı Gaziler Devlet Yardımlarının İyileştirilmesini İstedi

ABD`nin başkenti Washington`da düzenlenen Gaziler Günü`nde bir araya gelen Amerikalılar, federal hükümetin gazilere yönelik yardımlarında iyileştirmelere gitmesi çağrısında bulundu.

Vietnam Savaşı`nda aldığı yaraların ardından tekerlekli sandalyeye mahkum kalan eski Deniz Kuvvetleri askeri Ed Helm, "Kendisi için ölüme gidenlere bakmayan bir ülke olarak utanalım" yorumunda bulundu. Helm, "(Hükümet yetkilileri) dışarı çıkıp gazilerle bir araya gelmeli, `biz sizin ne yapabiliriz? Sana nasıl yardımcı olabiliriz` demeliler" şeklinde konuştu.

Bir diğer Vietnam Savaşı gazesi Dockey Bary de, orduda aktif görevden ayrıldıktan sonra karşılaştığı sıkıntıları anlatarak, "Bir yıl boyunca evsiz kaldım, çünkü bulabileceğim bir iş yoktu. İnsanlar sizi istemiyordu" dedi.

Hükümetin gazilerle ilgili biriminden defalarca yardım istediğini ancak her defasında "sağırlara konuşuyormuş gibi" cevap alamadığını belirten Bary, sonunda ilgili birimin, bir eve yerleşmesine ancak küçük bir katkı sağladığını kaydetti.

Öfkeli bir şekilde konuşan Bary, "Ben bu ülke için kanımı akıttım. Ülkem için süngü yedim. Şu an burada televizyonda ağlayarak konuşuyor olmamam lazımdı. Nerede para?" ifadelerini kullandı

Eşi Vietnam Savaşı`nda orduda görev yapan Pam Robinson ise, gazilere gereken değerin verilmesinin çok önemli olduğunu belirterek, fiziksel ve duygusal olarak zarar gören askerlere ödeme yapılması gerektiğini söyledi. Robinson ayrıca, "Bu gazilerin her biriyle onur duyuyoruz. Fakat onları sadece bu tür organizasyonlarda hatırlıyoruz" diye konuştu.

Eşi ile birlikte artık savaş karşıtı bir aktivist olduklarını ifade eden Robinson, hem bir savaş gazisi olmak, hem de savaş karşıtı bir felsefeyi savunmanın eşi ve kendisi gibi düşünenler için karışık duygulara yol açtığını ifade etti. Robinson, "Evet birçok için `teşekkür ediyoruz` diyor, fakat bizim burada bulunmamızdan mutlu olmayan insanlar da var" dedi.

Bu arada, PEW Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir incelemeye göre, orduda görev yaparken yaralanan gazilerin yüzde 52`si, gazi olarak devletten yardım alamadıklarını söylüyor. Yine hizmet içi görevlerde yaralananların büyük bir çoğunluğu, sivil hayata döndüklerinde ortama uyum sağlamada ciddi sıkıntılar çektiklerini söylüyor.

Amerika`da gazilerin haklarını savunmak için kurulan Rolling Thunder örgütü yetkililerinden Billy Blander, önümüzdeki Şükran Günü`nde yardıma ihtiyacı olan gazilere ve ailelerine yiyecek dağıtımı yapmayı planladıklarını belirtti".
Kaynak: İHA