Sıcak Su, Müzik ve Işık Epilepsiyi Tetikliyor

Acıbadem Kocaeli Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr.

Sıcak Su, Müzik ve Işık Epilepsiyi Tetikliyor
Hakan Şilek, refleks epilepsi türlerinin ‘sıcak su, müzik, ışık` gibi farklı şekillerde ortaya çıktığını söyledi. Şilek, refleks epilepsiye karşı hastaların dikkatli olması gerektiğini söyledi.


Acıbadem Kocaeli Hastanesi Nöroloji Doktoru Şilek, refleks epilepsilerinin ender görülen ve sıkça gözden kaçan özel ve ilginç bir epilepsi nöbetleri olduğunu ifade etti. Nöbetlerde görünümün değişken olduğunu kaydeden Şilek, “Bazı nöbetler bölgesel, bazı nöbetler ise tüm vücuda yayılıp Jenerlize nöbetler halinde olabilir.” dedi. Bu özel epilepsi durumlarında en sık rastlanan durumun ışıklarla tetiklenen nöbetler olduğunu kaydeden Doktor Şilek, “Bu epilepsi krizleri ani gelen ve belirli frekansta olan ışıklar sonrası meydana gelen krizlerdir. Belirli frekansta ışıkların nöbetleri tetikleyebilme durumudur. Işıkların tetiklediği krizler değişken olabilir. Tüm vücutta kasılma, titreme veya ani duraksama ve şuur bulanıklığı ile duraksama veya irkilme tarzında ortaya çıkar.” şeklinde konuştu.

Son zamanlarda bu epilepsi türlerinde de beyinde yapısal bozukluklar belirlendiğini dile getiren Nöroloji Uzmanı Şilek, bu durumun MR’ı ile değil daha spesifik inceleme yöntemleriyle bu yapısal bozuklukların gösterildiğini kaydetti. Şilek, şunları söyledi: “Diğer ‘Refleks epilepsi’ türlerinde olduğu gibi şaşırtıcı olarak bu epilepsi türlerinde de kalıtsallığın rol oynadığı gösterilmiştir. ‘Işıklarla etkilenen’ epilepsi türlerinin 7q32 ve 16p13 kromozom bozukluğu ile ilgili olduğu görülmüştür.”

SICAK SU EPİLEPSİSİ
Acıbadem Kocaeli Hastanesi Nöroloji Doktoru Hakan Şilek, diğer refleks epilepsilere örnek olarak sıcak su ile tetiklenen okuma veya müzik dinleme ile tetiklenen ender rastlanan ilginç epilepsi örnekleri olduğunu kaydetti. Sıcak su epilepsisinde nöbetlerin banyoda sıcak su ile duş yapıldığında tetiklendiğini söyleyen Şilek, sözlerine şöyle devam etti: “Bazı araştırmacılar bu epilepsi nöbetlerinin özellikle 40 santigrat derece üzerindeki sıcak su ile tetiklendiğine dair kanıtlar öne sürse de bunun tersini iddia edenler de var. Bu araştırmacılara göre tetikleyici aslında sıcaklık değil, kafatası üzerinde bulunan algılayıcı hücrelerin daha fazla uyarılmasıdır. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda yine çok sıcak olmayan suda duş yapıldığında nöbetlerin tetiklendiği görülmüştür. Bu nedenle sıcak su epilepsi yerine `duş ile tetiklenen epilepsi` olarak adlandırılmasını gerektiğini düşünenler vardır.”

Şilek, sıcak su epilepsisinde oluşan nöbetleri ise şöyle anlattı: “Sıcak su temasının hemen ardından şuur bulanıklığı, ardından kasılma şeklinde veya kimi durumlarda sadece şuur bulanıklığının eşlik ettiği nöbetler şeklinde görülebilir. Bu tür epilepsilerde ilaç tedavisi ilk seçenek değildir. Tanı kesinlik kazandığında hastaya önleyici tedbirler önerilir."