"mir: Afganistan`da 10 Yıl" Belgeseli, Taliban`ın Gölgesinde Büyümeyi Anlatıyor

ABD`nin başkenti Washington`daki Birleşik Devletler Barış Enstitüsü`nde özel bir gösterim yapan İngiliz yönetmen Phil Grabsky, "Mir: Afganistan`da 10 Yıl" belgeselini çekerken yaşadıklarını anlattı.

Çektiği belgesel için "Afganistan`ın eşsiz bir tasviri" ifadesini kullanan Grabsky, Afgan çocuk Mir`in hayatını 10 yıl boyunca çekerken ekip kullanmadığını belirterek "Bütün çekimleri bir Afgan meslektaşımla birlikte yaptık" dedi.

Belgeselin yapım aşamasında karşılaştığı Afganların arkadaşça ve iyi davrandığını belirten Grabsky, buna rağmen işlerin hemen kontrolden çıkabildiğini kaydetti. "Afganistan`daki insanlar genelde çok iyi fakat sıkıntı şu ki; işler kötüye gittiği zaman çok kötüye gidiyor" ifadelerini kullanan Grabsky, 11 Eylül`ün ardından Taliban`ın varlığının özellikle yabancı gazetecilere tehlike yarattığını belirtti. Grabsky, "Açıkçası Taliban`la çok korkutucu birkaç tatsız hadise yaşadım. Köyden çok da uzakta olmayanbir yerde 2 Taliban`ın ölümüne yol açan insansız hava uçağı saldırısı oldu. Köy yolundan gitmemi engelleyen saldırılar oldu" ifadeleriyle Mir`in köyünün yakınlarındaki saldırılardan da bahsetti.

Grabsky, belgeselin sıradan Afgan vatandaşlarının gündelik hayatlarını ve hayatlarındaki zorluklarını anlatmayı amaçladığını belirterek "Afgan insanlarının önemsediği ve bu filmde de ortaya çıkan sorunlar su, yiyecek ve eğitimdi. Taliban ya da din günlük sıkıntılarını oluşturmuyor. `Bugün ne yiyeceğiz?` diyorlar, Mir`in okula gitmesini istiyorlar, çocuk doğururken ölmek istemiyorlar" dedi.

Belgeselde senaryo kullanılmadığını fakat ortamda bulunmasının Mir`in babasının seçimlerini etkilemiş olabileceğini kaydeden Grabsky, "Anlatımı belli bir yöne çekmedik. Mir`in babası, Mir`in eğitilmesini istediğimizi biliyordu. Okula olan bağlılığının bizim isteğimiz yönünde artmış olabileceğinden şüpheleniyorum" dedi. Grabsky, belgeselin asıl amacının eğlence olduğunu fakat Afganistan`daki gerçeklikten ayrılmak istemediğini belirterek "Eğlence endüstrisinde çalışıyorum. İnsanlar eğlenmek istiyor, bununiçin de mizaha ihtiyaç var. Fakat bunu dengelemeli ve seyircinin durumun umutsuzca üzücü olduğunu anlamasını sağlamalısınız" dedi.

Grabsky, belgeseli çektikten sonra Mir`le iletişimini koparmadığını ve Mir`in şu anda karizmatik bir genç olarak köy sağlık ocağında çalışan bir kadınla ilişki yaşadığını belirtti. Mir`in aile sorumluluğu sebebiyle yakın gelecekte köyden ayrılamayacağını sözlerine ekleyen Grabsky, "Ailesi ayrıldığından beri anne ve babası için çalışan tek erkek olarak Mir kaldı" dedi.

Grabsky, belgeselin iyi yorumlar aldığını fakat bütün seyircilerin filme nasıl yaklaşacağını tahmin edemeyeceğini "Sonuç olarak bu belgesel, havuza fırlatılan bir taş daha. Dalgaların nasıl şekilleneceğinden emin değilim" ifadeleriyle anlattı.

Birleşik Devletler Barış Enstitüsü, "Mir: Afganistan`da 10 Yıl" belgeselinin gösterimini Bonn Anlaşması`nın 10. yıldönümü münasebetiyle gerçekleştirdi. Afgan yetkililer tarafından hazırlanan anlaşma, Afganistan`daki çatışmayı bitirip ulusal uzlaşmayı sağlayarak insan haklarına saygı, kalıcı barış ve istikrarı tesis etmeyi amaçlıyordu.
Kaynak: İHA