Ölen teröristin evine devlet ziyareti

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeleri, şehit ailelerinin yanı sıra ölen PKK'lıların aileleriyle de görüşecek. Planlanan araştırma kapsamında ailelere, ölen teröristlerin yaşları, meslekleri ve neden dağa çıktıkları sorulacak.

Ölen teröristin evine devlet ziyareti
Türkiye’de ilk defa 30 yıldır süren PKK ile mücadelede hayatını kaybeden asker, sivil, polis ve PKK’lılar için geniş çaplı bir araştırma başlatılıyor. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon tarafından yürütülecek çalışmada bu 30 yılda kaç kişinin yaşamını yitirdiği, meslekleri, yaşları vb. gibi bilgilerin yanı sıra, ilk kez ölen PKK’lıların aileleri ile de görüşülerek anne ve babalar dinlenecek, “Oğlunuz-kızınız niye dağa çıktı?” sorusuna yanıt aranacak. Örnek aileler seçilerek yapılacak çalışmada PKK’lıların yaşam hikâyeleri de çıkarılacak.

Sağlam bir veri yok
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun başlattığı çalışmanın en önemli nedeni şu ana kadar yaşanan kayıpların istatistiki olarak tam anlamıyla bilinmemesi. Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, çalışmanın ayrıntılarını Radikal’e anlattı. Üstün, “Yaşam hakkını yitiren insanımız polis, asker hatta terörist olabilir. Bunların aileleleriyle görüşerek özel hikâyeler çıkarmak istiyoruz. Bunları rapor haline getireceğiz ve tüm dünyaya duyuracağız. Ayrıca, yaşam hakkı ihlallerine de dikkat çekmek istiyoruz” dedi. Üstün’ün verdiği bilgilere göre, örneklem yöntemiyle aileler seçilecek. Bu yöntemle farklı özellikte 100’e yakın aileyle görüşülebileceği tahmin ediliyor.

Kurumlara yazı yazıldı

Çalışmanın ilk adımı olarak ‘şehit’ ve ‘sivil kayıp’ sayısının öğrenilebilmesi için bütün bakanlıklar ile Genelkurmay Başkanlığı ve valiliklere yazı gönderildi. Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan maaş, tazminat, ölüm yardımı bağlanan kişilerin isimleri de istendi. PKK’lıların tespiti için ise Genelkurmay ile valilikler ve insan hakları örgütlerinden gelecek verilerden yararlanılacak. Komisyon, şehit ve PKK’lıların aileleriyle iletişim kurabilecekleri adresleri de istedi. Üstün şunları söyledi: ”Böyle bir çalışmanın sorunun çözümüne katkısı olacaktır. Yaşam hakkı ihlaline dikkat çekmek istiyoruz.” Üstün, bu çalışmayı 6-7 ayda tamamlamayı düşündüklerini de söyledi.

1982 ANAYASASI’NA ‘HAYIR’ DİYEN KÖY


Darbe mağdurları dava açsın
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün dün Sakarya’da, 1982 Anayasası referandumunda büyük bir çoğunlukla “Hayır” oyu veren Akyazı’nın Topağaç Köyü’nü ziyaret etti. Üstün, “Bu darbede birçok sebeplerle 600 binden fazla insanımız hapislere atıldı, gözaltına alındı, sorgulandı. Kimisi tutuklandı ve neticede acılar çekildi. Gidip mahkemelere başvurun. Ama mahkemelere gidemediniz, ulaşamadınız veya mahkemeler sizin davalarınıza bakmadıysa, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu işte oradadır, sizlere kapıları açıktır. Dilekçelerinizle birlikte bize müracaat edin. Üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Varsa suçlular ortaya çıksın” dedi.