İncirliova’da Bilimsel Hayvancılık Dönemi Başlıyor

Verimli toprakları, güneşi, denizi ve tarihi güzellikleri ile ‘Gök kubbenin altındaki en güzel yeryüzü’ olarak adlandırılan Efeler Diyarı Aydın’da üreticiler birlik olmayı başarmaya başladı.

İncirliova’da Bilimsel Hayvancılık Dönemi Başlıyor
Aydın’ın İncirliova İlçesi’ne bağlı Hacıaliobası, Sınırteke, Sandıklı ve Yazıdere Köyleri’nde yaşayan çiftçiler aynı kooperatif çatısı altında güçlerini birleştirdiler.Merkez üs olarak, Hacıaliobası Köyü’nü seçen kooperatif kurucuları Kasım ayı sonu itibarıyla ilk etapta 200 büyükbaş hayvanın beslenmesi, bakımı ve süt sağımı ile kooperatifin faaliyetlerine başlayacağını belirttiler.

Hacıaliobası, Sınırteke, Sandıklı ve Yazıdere Köyleri Tarımsal kalkınma Kooperatifi Başkanı Mürsel Kahraman, projenin tamamlanması ile çiftçilerin emeğinin karşılığını alacağına inandığını söyledi. Globalleşen dünyada rekabet gücüne kavuşmak ve ayakta kalabilmek için sektörlerin birleşmesi gerektiğine inandığını kaydeden Başkan Mürsel Kahraman, “Hayvan besicileri olarak, beslediğimiz hayvanların daha hijyen şartlarda beslenmesi ve sütlerinin sağılması amacıyla kurduğumuz bu kooperatifte öncelikle 1000 başa kadar büyükbaş hayvanın bakımı ve sağımını yapmayı hedefliyoruz. Büyük bir firma ile anlaştık. Öncelikle köy merası yanında satın aldığımız 25 dönümlük arazide hayvanların korunması amacıyla üstü kapalı bir alan kurmaya başladık. Bunun bir kısmının yapımını bitirdik. Ayrıca iki katlı bir bina inşa ederek, hayvanların modern bir şekilde, hijyenik şartlarda sağılıp, sütlerinin depolanması için tank alanı oluşturduk. Bu tesiste aynı anda 32 büyükbaş hayvan elektronik sağım cihazlarıyla sağılabilecek. Binada veteriner odaları, bilgisayar ve elektronik kontrol odası, gözetleme terası ve iki adet lojman da mevcut. Arazimizde slaj alanı, saman ve ot depoları yaptık. Jeneratör de kuracağız. İlk etapta günde 5 ton süt sağıp firmaya teslim etmeyi planlıyoruz. İlerleyen aylarda günlük kapasitemizi iki katına çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.Şu an itibariyle kooperatife Hacıaliobası, Sınırteke,Sandıklı ve Yazıdere Köylerinde ikamet edip besicilik yapmakta olan 148 üreticinin ortak olduğunu belirten Kahraman, “Ortaklarımızın kiminin bir, kiminin daha fazla hayvanı var. Burada hayvanlar veteriner kontrolünde beslenerek sağımı yapılacak. Böylece köylerimizde besi damlarının oluşturduğu çirkin görüntülerden de kurtulurken, üretilen sütü de daha uygun fiyatlarla satma şansına kavuşacağız” diyerek kendilerine her türlü desteği sağlayan İncirliova Belediyesi’ne ve Başkan Fadime Orbay’a teşekkür etti.Tesiste incelemelerde bulunan İncirliova Belediye Başkanı Fadime Orbay, ilçeye bağlı dört köyde oturan besicilerin aynı kooperatif çatısı altında toplanmasını sevinçle karşıladığını belirterek, bu güzel birlikteliğe İncirliova Belediyesi olarak ellerinden gelen desteği sağladıklarını söyledi. Daha bilinçli ve kazançlı üretim için birleşmenin şart olduğunu kaydeden Başkan Orbay,bu oluşumun diğer çiftçilere de örnek olmasını diledi.
Kaynak: İHA