Hazır Beton Birliği`ne Göre 8 Milyon Bina Çürük

Van`da art arda yaşanan depremler, Türkiye`deki binaların yapım kalitesi ve dayanıklılığını yeniden gündeme getirdi.

Hazır Beton Birliği`ne Göre 8 Milyon Bina Çürük
7,2`lik sarsıntının yaraları sarılırken meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan binalar bir kez daha kullanılan betonun kalitesi tartışılmaya başlandı. Hazır beton sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin çatı kuruluşu Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB)`nin başkanı Ayhan Güleryüz`e göre ülkedeki 19 milyon binadan 8 milyonunun yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. Bunun için büyük çaplı bir kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu vurgulayan Güleryüz, 600 milyar lira maliyet çıkarıyor. Bu tutar içinde hazır beton giderlerinin de 30 milyar lirayı bulacağını tahmin ediyor.
Depreme dayanıklı binalar konusunda Cihan`ın sorularını cevaplayan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Ayhan Güleryüz, beton kalitesinin önemine vurgu yapıyor. Aynı zamanda Nuh Beton’un yönetim kurulu başkanlığını da yürüten Güleryüz, “Depremin vurduğu Van’da binaların yüzde 80’i kaçaktı. Gelinen aşamada ölümlerin önünü almak için yapı stokumuzda çürük elmaları ayıklamalı, sağlıksız yapıları sistemden çıkarmalıyız. Ülkemizde 19 milyon bina olduğunu göz önünde bulundurursak, bunların yüzde 40’ı sağlıksızdır. Yani 8 milyon binayı yıkıp yeniden yapmak zarurettir.” ifadelerini kullanıyor.
Bu kadar çok çürük binanın ancak kentsel dönüşümle yenilenebileceğinin altını çizen Ayhan Güleryüz, "Yıkılması lazım." dediği 8 milyon bina için toplam 600 milyar lira maliyet çıkarıyor. Birlik başkanı, “Tabii 10 senelik bir zaman diliminde bu harcama yapılacak. Hazır beton tarafında ise 300 milyon metreküp ürüne ihtiyaç var. Burada da 30 milyar lira gibi bir gider söz konusu olacaktır.” diyor.

TÜRKİYE’DE C20, AVRUPA’DA C35 SINIFI BETON TERCİH EDİLİYOR
Depremdeki can kayıplarında niteliksiz betonun büyük rol oynadığına işaret eden THBB Başkanı Ayhan Güleryüz, “Deprem şartnamesi betonların C 20 sınıfı olmasını yani santimetrekarede 200 kilogram yük taşımasını öngörüyor. Biz de C 30 sınıfından aşağı kullanılmamasını talep ediyoruz; bu, santimetrekarede 300 kilogram yük taşıyan beton demektir. Avrupa’da standart C 35 sınıfı ile başlıyor. Bu standarda birinci derece deprem bölgelerinde mutlaka ve mutlaka uymalıyız.” değerlendirmesini yapıyor.
17 Ağustos Marmara Depremi`nden sonra yapılan araştırmamaların pek çok konutta betonların C 9 sınıfında olduğunu dolayısıyla santimetrekarede 90 kilogram yük taşıdığını ortaya koyduğunu duyuran Ayhan Güleryüz, bu durumun yapı stokunun risk altında olduğunu kanıtladığına vurgu yapıyor. THBB Başkanı, hazır beton üreticilerinin de Kalite Güvence Sistemi (KGS) kapsamında bulunması gerektiğinin altını çizerek, bu anlamda Türkiye’de mekanizma ve denetim boşluğu bulunduğundan dert yanıyor. Avrupa’da KGS dâhil olmayan firmaların faaliyete geçemediğini, Türkiye’de de KGS’nin bütün hazır beton firmaları için şart koşulması gerektiğini belirtiyor.