Afad Başkanvekili Kaya: Sadece Gözlemsel İnceleme Yaptık

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkan Vekili Ejder Kaya, 23 Ekim`de meydana gelen 7.

2 büyüklüğündeki depremden sonra yaptıkları ön hasar tespiti incelemelerinin sadece gözlemsel olarak yapıldığını söyledi. Kaya, 100 binden fazla haneyi incelediklerini bunlardan 30 bin hanenin hasarlı olduğunu dile getirdi.
Gazetecilerin yıkılan Bayram ve Aslan Oteli ile ilgili herhangi bir hasar tespit çalışması yapılıp yapılmadığıyla ilgili sorusuna AFAD Planlama ve Zarar Azaltma Müdürü Turan Erkoç, Aslan Otel ile ilgili ön incelemenin yapıldığını ancak Bayram Otel için inceleme yapmadıklarını kaydetti.
Acil Durum Müdahale Genel Müdürü Ejder Kaya ise “Şu ana kadar 30 kişinin enkaz altından sağ çıkarıldığını bunlardan 3’ünün hastanede hayatını kaybettiğini söyledi.
Kaya, bunun haricinde enkaz altından 9 kişinin ölü olarak çıkarıldığını söyledi. Kaya, ikinci depremde toplam 12 ölü 27 yaralı var. 23 Ekim depremden sonra afetler tarihinin en büyük operasyonunu yaptık. 100 binden fazla haneyi inceledik. Bu inceleme sadece gözlemsel yapıldı. Hasarlı binaların tespiti için gözlemsel olarak yaptık. Yapılan çalışma depreme dayanıklılık değildir. Depreme dayanıklılık testi yapmadık.” diye konuştu.

"Yıkılan 25 binadan 22`si boş iken can kayıplarının da olduğu 2 otel neden faaliyetteydi?" sorusuna, AFAD Planlama ve Zarar Azaltma Müdürü Turan Erkoç cevap verdi: “Yapılan hasar tespit çalışması mağdur olan insan sayısının belirlenmesi ve ihtiyaç tespiti içindir. 30 bin hasarlı nokta tespit ettik. Hasarlı binaya girip girmeme vatandaşın kendi tercihidir."
Gazetecilerin otelde herhangi bir ön hasar tespit çalışmasının yapılıp yapılmadığıyla ilgili sorusuna, Aslan, Otelde inceleme yapıldı. Ancak bayram otelle bize herhangi bir inceleme talebi gelmedi. Bizde herhangi bir inceleme yapmadık.” şeklinde konuştu.