Türk Girişimciler Kurultayı İçin Çalışmalar Sürüyor

Dünya Türk Girişimciler Kurultayı için Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) evsahipliğinde Londra düzenlenen toplantıya geniş katılım oldu.

Türk Girişimciler Kurultayı İçin Çalışmalar Sürüyor
DEİK Başkanı Rona Yırcalı, Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası (TBCCI) Başkan Yardımcısı Remzi Gür ve Ticaret Baş Müşaviri Yavuz Mollasalihoğlu’nun konuştuğu toplantıda, Dünya İş Konseyi ile ilgili bilgi verildi ve İngiltere’deki girişimci ve işadamlarının da buraya katılmasının yararları anlatıldı.


Kasım ayının 18 ve 19’unda İstanbul’da toplanacak Dünya Türk Girişimciler Kurultayı öncesi, Londra’da toplantıyla ilgili bir tanıtım daveti yapılarak, işadamları ve girişimcilere geniş bilgi verildi.


Ekonomi Bakanlığı ve DEİK’in evsahipliğinde toplanacak kurultayla ilgili tanıtım toplantısında, çeşitli iş dallarından geniş bir katılım olurken, dünyanın dört bir yanından toplanacak Türk işadamları ve girişimcilerin birbiriyle tanışıp, iş yapabilmeleri için Kurultay’a katılmalarının yararlı olacağı mesajı verildi.


İstanbul’da 18 – 19 Kasım tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında toplanacak kurultaya, 5 ana bölgeyi (Avrasya, Avrupa , Afrika-Orta Doğu-Körfez, Asya- Pasifik, Amerika) temsilen bölgesel komiteler seçilecek. Bölgesel komitelerin kendi başkanlarını ve Dünya Türk İş Konseyi Yönetim Kurulu üyelerini seçmeleri sağlanacak.


Katılacak bazı işadamları ve girişimcilerin masraflarının bakanlıklar tarafından karşılanacağı, gidecek işadamlarının biletlerine de THY tarafından indirim yapılacağı toplantıda açıklandı. İki gün sürecek Kurultay’da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da Genel Kurul’a katılıp, konuşma yapacağı, çok sayıda bakanın 2 gün süreyle delegelerle biraraya gelip, fikir-alışverişinde bulunacağı, özel görüşmeler yapacağı bildirildi.


Londra’da Hyatt Regency London-The Churchill Hotel’de düzenlenen toplantıya 150’yi aşkın işadamı, girişimci, basın mensubu katıldı. Toplantı Turkish British Chamber of Commerce (Türk İngiliz İşadamları Derneği- TBCCI) Başkan Yardımcısı Remzi Gür’ün açış konuşmasıyla başlayan toplantıda, DEİK İcre Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ile Londra Ticaret Başmüşaviri Yavuz Mollahasanoğlu da bilgi verdi.


Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Ahmet Demirok ile Londra Ticaret Başmüşaviri Yüksel Akça’nın da bulunduğu toplantında, İşadamı TBCCI Başkanı Yardımcısı Remzi Gür, 22 yaşında geldiği Londra’da ilk geldiği yıllarda Türk toplumunun sorunlarına çare bulacak kurum bulunmadığını belirterek, “Yurt dışında 7 milyon yakın Türk olduğu biliniyor. En başarılı yabancı topluluklardan biriyiz, bunu birbirimizden kopmamaya ve ülkemizin bizi bırakmamasına borçluyuz. Son 10 yıldır cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar düzeyinde yurt dışındaki vatandaşlarımıza sahip çıkılıyor. Yurt dışındaki Türklerin lobi, ticaret, birbirleriyle temaslarında, kendi bulundukları ülkelerde başarılı olmalarını sağlamaya çalışılıyor. İngiltere’de tekstilde bir zamanlar kuvvetliydik, sonra dağıldık. DEİK Genel Kuruluna İngiltere’den hem bizim de katılmamız, hem de dertlerimizi orada el birliğiyle çözmek istiyoruz. Burada yaşayan 400 bini aşkın Türkiyeli var ve bizim Genel Kurulda temsil edilmemiz gerekir. İngiltere Türk Ticaret Odası olarak sizi davet ediyorum.” diye konuştu.


Daha sonra söz alan DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, bu toplantının gerçekleşmesini sağlayan TBCCI ve BusinessNetwork’e teşekkür ederek, hem DEİK, hem de Dünya Türk İş Konseyi hakkında geniş bilgi verdi. DEİK’in 25 yıllık bir kurum olduğunu ve amaçlarının çok geniş bir perspektifi kapsadığını kaydeden Yırcalı, 18-19 Kasım tarihleri arasındaki kurultaya, 80 ülkeden bin 500 katılımcını beklediklerini kaydetti. İhracat, müteahhitlik, turizm, lojistik, finansman, bankacılık, ülkelerle işbirliği, enerji, ithalat, doğrudan yabancı yatırım gibi alanlarda faaliyet gösterdiklerini belirten Yırcalı, büyükelçilikler, Türk diasporası, iş konseyleri, oda temsilcilikleri ile işbirliği içinde çalışmalarını yürüttüklerini kaydetti. Dünyayı 8 bölgeye ayırıp, 103 iş konseyiyle çalıştıklarını da sözlerine ekleyen DEİK Başkanı, Türkiye’de ihracat yapmayan şehir kalmadığını, yıllık ihracatı 1 milyar doları geçen il sayısının 21 olduğunu aktardı.