"roman Açılımı" Protestocusu Tüzer ve Yılmaz Tahliye Edildi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın `Roman Açılımı` toplantısında protesto eylemi yapan ve örgüt üyeliğinden tutuklu yargılanan Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz, yaklaşık 18 ay sonra tahliye edildi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülen duruşmada tutuklu sanıklar Berna Yılmaz ve Ferhat Tüzer hazır bulunurken, BDP İstanbul Milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Sırrı Süreyya ile CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Süleyman Çelebi, Alaattin Yüksel, İstanbul Barosu eski Başkanı avukat Turgut Kazan, Gazeteci Ali Sirmen ile Berna Yılmaz ve Ferhat Tüzer`in ailesi ve yakınları sanıklara destek amacıyla duruşmaya katıldı.

Duruşmanın başlamasının ardından söz alan duruşma savcısı Adem Özcan, duruşmaya yeni çıktığını belirterek dosyayı incelemesi davaya ilişkin görüşünü hazırlaması için süre verilmesini istedi. Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Özcan, sanıklar Berna Yılmaz ve Ferhat Tüzer`in üzerlerine atılı suçun niteliği, mevcut delil durumu, delillerin büyük ölçüde toplanmış olmasının dikkate alınarak tahliye edilmelerini talep etti.

Duruşmada söz alan sanıklardan Berna Yılmaz, parasız eğitimin Anayasal bir hak olduğunu belirterek bu hakkı istediğim için okuldan atıldım dedi. Öğretmenlerimizde biz de parasız eğitim istiyoruz diye dilekçe verdiler. Ancak parasız eğitim istemek diye bir suç olmadığı belirtilerek haklarında dava açılmasına yer olmadığına dair karar verildi diyen Yılmaz daha sonra şöyle konuştu; "Topraklarımız Amerika`ya açıldı. Füze kalkanları kurulacak. Eğitime harcanması gereken (paralar) füze kalkanlarınaharcanacak. Ben de bir vatanseverim, ne Amerika`ya gidecek toprağımız ne de paramız var. Ülkemizde parasız eğitim koşulları vardır. Yeter ki bunun için bir emek harcansın dedi.

Sanık Berna Yılmaz`ın ardından söz alan Ferhat Tüzer ise, haklarındaki örgüt üyesi iddialarının doğruyu yansıtmadığı gibi herhangi bir örgüt propagandası yapmadıklarını savundu. Okula giderken yol parası vermeyip öğle yemeği yiyebilmek için kilometrelerce yol yürüdüğünü anlatan Tüzer, "Bu sadece Berna ile benim değil birçok insanın sorunu. Sizin de çocuğunuz vardır. Parasız eğitim talebi insani ve vicdani talep. Bu pankartı açtık ve açtığımız pankartın arkasındayız" dedi.

Verdiği aranın ardından kararını açıklayan Mahkeme heyeti, sanıklar Berna Yılmaz ve Ferhat Tüzer`in delil durumu ve yargılamanın geldiği aşama dikkate alınarak tahliyelerine karar verirken, Cumhuriyet Savcısının davaya ilişkin görüşünü açıklaması için duruşmayı erteledi

Sanıklar hakkında tahliye kararının çıkmasının ardından sanık yakınları ve sanıklara destek vermek üzere adliyede önünde bekleyen grup, kararı sevinçle karşıladı.

Tahliye kararının çıkmasının ardından kısa bir açıklama yapan Avukat Taylan Tanay, pankart açtıkları ve slogan attıkları iddiasıyla Berna Yılmaz ve Ferhat Tüzer`in 18 aydır tutuklu bulunduğunu hatırlatarak, "Bugün beraat kararı bekliyorduk. Tahliye kararı çıktı. Çok mutluyuz. Hesabı sorulacak 18 ay var. Hukuk mücadelemiz devam edecek. Bize destek veren tüm kesimlere teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu

Ardından söz alan Berna Yılmaz`ın babası Yusuf Yılmaz, aylar sonra ilk kez evladına sarıldığını belirterek, kendilerine destek veren herkese teşekkür etti. Ferhat Tüzer`in annesi Hayat Tüzer de, karardan çok mutlu olduğunu belirterek ``Allah bir daha bu durumlara düşürmesin`` dedi

Kaynak: İHA