Bakan Eroğlu: Yerli Otomobili Üretecek Babayiğit Bursa`dan Çıkacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.

Bakan Eroğlu: Yerli Otomobili Üretecek Babayiğit Bursa`dan Çıkacak
Dr. Veysel Eroğlu, yerli otomobili üretecek babayiğidin Bursa’dan çıkacağını söyledi.

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), törenle yeni eğitim yılına başladı. Merinos Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi`ndeki törene Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun yanı sıra, Vali Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ümit Yılmaz, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, belediye başkanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Bursa’da teknik üniversitenin açılmasının çok yerinde bir karar olduğunu söyledi. Eroğlu, “Çok sayıda mühendis yetiştirmiş bir öğretim üyesi olarak Bursa Teknik Üniversitesi’nin ilk akademik yılı açılış merasiminde bulunmaktan onur duyuyorum. Bu üniversite çok anlamlı ve doğru bir karar. Zaten bende buna destek verdim. Çünkü Bursa’ya benim gönül bağım var. O bakımdan bu teknik üniversite çok şeyler yapacaktır. Şu anda Makine ve Kimya bölümlerinde eğitim başladı ama Bursa otomotiv kenti olduğu için otomotiv bölümleri gibi bölümleri de açılması çok faydalı olacaktır.” dedi.

Türkiye’nin büyük hedefleri olduğuna dikkat çeken Veysel Eroğlu, şunları söyledi: “2023 yılından önce, Cumhuriyetin 100. kuruluş yılından önce Türkiye’yi dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına sokmak istiyoruz. Bu asır büyük düşünenlerin, büyük hedefleri olanların asrı olacak. Büyük düşünemeyenler ve büyük üniversiteler kurmayanlar silinmeye mahkumdur. Zaten biz de şu anda tanklarımızı yapıyoruz. Dünyada harp gemisi üreten 10 ülke arasına girdik. Geçen hafta Sayın Başbakanımız önemli bir gemiyi silahlı kuvvetlerimize teslim etti. Atak helikopterlerini yapacağız inşallah.”

“YERLİ OTOMOTİV ÜRETECEK BABAĞİYİT BURSA’DAN ÇIKAR”
Başbakan Erdoğan’ın yerli otomobil üretimi söylemine değinen Bakan Prof. Dr. Eroğlu, “Yine geçen hafta Başbakanımız ‘Türkiye’de yerli otomotiv yapacak bir babayiğit çıkacaktır’ dedi. Ben de bu babayiğidin Bursa’dan çıkacağına inanıyorum. Biz de bu kapsamda eğitime büyük önem veriyoruz. Üniversitesi olmayan şehir kalmadı. Bursa’da ise Uludağ Üniversitesi var ve ona kardeş Teknik Üniversitesi geldi.” şeklinde konuştu.

Teknik Üniversitesi`nin çok önemli işler yapacağına işaret eden Bakan Veysel Eroğlu, “Ama burada birinci şart fiziki imkanlar. Biz bunun için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bu bizim boynumuzun borcu. İkinci şart hocalarımızın fedakarca öğrencelerine karşı gereken her türlü desteği verip bilgiyi paylaşmasıdır. Bilgi paylaşılmazsa hiçbir faydası yoktur. Bunun yanında ise öğrenciler kendilerini iyi yetiştirmeli. ” dedi.

BTÜ’nün 78 öğrenci ile eğitime başladığını hatırlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şöyle devam etti: “İlk mezunlar o üniversitenin bayrağını ya yerde süründürecek, ya da göklere çıkacaktır. Sizler bu üniversitenin ilk öğrencileri olarak işe girdiğiniz zaman eğer patronunuz sizden memnun kalırlarsa o zaman üzerinize düşeni yaparsınız. Sadece hocalarınızın verdiği bilgilerle yetinmeyin ve kendinizi iyi yetiştirin.”

“BURS MİKTARLARI ARTTI”
Hükmetin burs miktarlarını artırdığına vurgu yapan Prof. Dr. Eroğlu, “Hükümetlerimiz geçmişe göre burs miktarını 5 kat artırdı. Yüksek lisans ve doktora için ise bu miktar 7 ila 10 kat arttı.” şeklinde bilgi verdi.

Konuşmaların ardından BTÜ Rektörü Ali Sürmen, Eroğlu’na bir vazo hediye etti. Açılış programı toplu fotoğraf ile tamamlandı.


“OSMANLI’DA TEKNİK EĞİTİME BÜYÜK ÖNEM VERİLİRDİ”
Bursa Valisi Şahabettin Harput ise Bursa Teknik Üniversitesi ile Türkiye’nin 5. teknik üniversitesinin faaliyete geçtiğine dikkat çekerek, “Bursa’da geçmişte ve Osmanlı’da da teknik eğitime büyük önem verildiğini görüyoruz. Osmanlı’yı kuran bu şehir geçmişine bakıldığında bu medeniyetin ilimle olduğunu görüyoruz. Cumhuriyet döneminde de bu şehir cumhuriyetin lokomotifi olmuş ve olmaya devam etmektedir.” dedi.


“ÇOK DEĞERLİ BİR BEBEĞİMİZ OLDU”
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen de, yeni doğan bebeklerin çok değerli olduğuna dikkat çekti. Rektör Sürmen, şöyle konuştu: “Böyle bir bebeğin sevgisi çok olduğu gibi, anneliği ve bakımı da o derece zor olur. Üzerine titrememiz gerekir, hiç hata yapmaya gelmez. Şimdi bizimde öyle bir bebeğimiz var. Pek değerli, istikbalinin çok parlak olmasını ve kendisinden çok şey beklediğimiz bir üniversitemiz var. Ama bu beklentileri karşılamak için onu çok iyi yetiştirmenin sorumluluğunun da bilincindeyiz. Dolayısı ile çok zor bir görev üstlendiğimizin bilincindeyiz.”
Bursa’nın ekonominin can damarı kentlerden biri olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Sürmen, şunları söyledi: “Nüfus ve GSMH’ya katkı olarak Türkiye’nin 4. Büyük kenti olan Bursa otomotiv ve tekstil üretiminin merkezi, il merkezinde 5, ilçelerde ise 13 organize sanayi bölgesi bulunmakta. Toplamda 1421 büyük ölçekli sanayi kuruluşu olan, yıllık 11 milyar dolara yaklaşan ihracatı ile ülkemizin en çok ihracat yapan ikinci ili olan ve toplam ihracatımızın yüzde 9’unu gerçekleştiren ve sadece organize sanayi bölgelerinde 103 bin kişi çalışan ve istihdamının yüzde 50’den fazlasının sanayide olduğu tek il olma özelliği taşıyan Bursa’ya da bu üniversite yakışırdı, hayırlı olsun.”