Sigmar Gabriel: Türk-alman Ortak Yaşamı, Demokrasinin De Başarı Öyküsüdür

Almanya ile Türkiye arasında imzalanan iş göçü anlaşmasının 50’nci yıldönümü vesilesiyle Sosyal Demokrat Partisi (SPD), başkent Berlin’de “50 yıllık Alman-Türk ortak yaşamı ” isimli bir kutlama programı düzenledi.

Sigmar Gabriel: Türk-alman Ortak Yaşamı, Demokrasinin De Başarı Öyküsüdür
“Almanya’ya yaptığınız tüm katkılardan dolayı teşekkür ederiz.” diyen SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, bu ortak yaşamın bireysel ve ekonomik boyutlarının yanı sıra demokrasi açısından da bir başarı öyküsü olduğunu söyledi.


Almanya ile Türkiye arasında ile 31 Ekim 1961 tarihinde imzalanan iş göçü anlaşmasının 50’nci yıldönümü vesilesiyle SPD, belediye ve eyalet düzeyinde yaptığı kutlama programlarını “50 yıllık Alman-Türk ortak yaşamı ” programı ile taçlandırdı. Açılış ve hoşgeldiniz konuşması yapan SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Türklerin Almanya’ya göç hikâyesinin milyonlarca başarı öyküleriyle dolu olduğunu belirtti. Bireysel başarıların yanı sıra bu göç ve 50 yıllık ortak yaşamın demokrasi açısından da başarı öyküsü olduğunun altını çizen Gabriel, “Almanya’nın yeniden yapılanmasında Almanlarla beraber elele verip bizim ortak vatanımızı kalkınması ve yapılanması için çaba harcadınız. Bu ekonomik başarı öyküsüdür. Ülkemiz ayrıca kültürel, entelektüel ve sosyal çeşitliliğe sahip oldu. Almanya yenilikçi ve daha renkli oldu. Bu ise demokratik başarı öyküsüdür.” dedi.

Ellinci yılı kutlanan göç ve ortak yaşamın başası öyküleri yeterince dile getirilmediğinin altını çizen Gabriel, genelde problemli alanlar ön plana çıkartıldığını, sadece sorunları dile getirmekle kat kat daha fazla olumlu örnekleri gölgelemek mümkün omadığını, Almanya’da ortak yaşamı daha iyileştirmek için iyi örneklerin ön plana çıkarılması gerektiğini belirtti.

"BU BAŞARI ÖYKÜSÜ DERS KİTAPLARINA GİRMELİ"
Türkiye’nin güneyinde meydana gelen depremde hayatlarını kaybedenleri de anan Gabriel, yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diledi. Türklere, 50 yıl içinde Almanya’ya yaptığı tüm katkıları için takdir ve teşekkürlerini dile getiren Gabriel, “Hem kendi şahsım adına hem SPD Genel Başkanı olarak çok teşekkür ediyorum. Göçün ilk yıllarındaki çok ağır işleri üstlenen misafir işçilersiniz. Siz olmasaydınız Almanya’nın kalkınması mümkün olamazdı ve başarılı olmazdı. Almanya ekonomisi güçlü; renkli ve dünyaya açık bir ülke olmazdı.” dedi.

Gabriel ayrıca göç hikâyesinin Alman tarihinin bir parçası olduğunun altını çizerek, bu başarı öyküsünün okul ve üniversite ders kitaplarına alınarak okutulması gerektiğini belirtti. “Bugün doğan çocukların ülkemizin tarihini iyi bilmediği görüşündeyim, özellikle gururla bahsedilmesi gereken göç hikâyesini.” diyen Gabriel, daha bir kez teşekkürlerini dile getirdi.

SPD’nin kutlamasında SPD’nin Türk kökenli federal, eyalet milletvekilleri ve üyeleri, medya ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat, Rafet El Roman, Feo Aladağ ve Peter Maffay gibi sanat dünyasının tanınmış insanlarının yanırsa Mithat Demirel gibi spor dünyasının temsilcileri de hazır bulundu.