Hollanda ve Belçika`daki Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları Buruk Geçti

Cumhuriyet`in kuruluşunun 88.

Hollanda ve Belçika`daki Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları Buruk Geçti
yılı dolayısıyla Belçika ve Hollanda’da resepsiyonlar verildi. Şehitler ve depremzedeler sebebiyle cumhuriyet kutlamaları buruk geçti.

Terör saldırıları neticesinde verilen şehitler ve Van depremi sonrasında hayatını kaybedenlerin acısı Belçika’daki Cumhuriyet kutlamalarına da yansıdı. Brüksel’de Tour en Taxi Kongre salonunda gerçekleşen resepsiyonda şehitleri ve depremde hayatını kaybedenleri hatırlatan görüntüler ekrana yansıtılırken, bazı davetlilerin de siyah kurdele takmaları dikkat çekti.


Anvers’teki resepsiyon Flaman Meclis Başkanı Jan Peumans’ın yanı sıra Flaman bölgesindeki Türk asıllı siyasiler katılırken, Brüksel’deki resepsiyona ise daha çok Brüksel ve Valon Bölgesi’ndeki siyasilerle çok sayıda yabancı devlet ekranı iştirak etti.
Brüksel Başkonsolosu Mehmet Poroy “Cumhuriyetimizin 88. yılını kutladık. Bu kutlamanın yanında ülkemizde son günlerdeki terör olayları ve Van’da meydana gelen deprem, burada verdiğimiz kayıpları da saygıyla anmayı ihmal etmedik.” şeklinde konuştu. Brüksel Maslahatgüzarı Korkut Tufan ise “Cumhuriyetimizin 88. yıl dönümünü gururla kutluyoruz. Tabi buruk bir dönemdeyiz, önce verdiğimiz şehitlerimiz, Van’da depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımız, hepimizin yüreğini çok acıyor. Bununla birlikte bu yaralarımızı sarmak için tüm toplumumuz hep birlikte, bu akşamda böyle bir birliktelik örneğini gördük.” dedi.


Hollanda’nın parlamento başkenti Lahey’de resepsiyon veren Büyükelçi Uğur Doğan, “Cumhuriyetin kuruluşunun 88. yıldönümünü çok özel bir dönemde kutluyoruz. Çünkü son dönemde birtakım bazı acı olaylarda yaşadık. Önce Çukurca’da askerlerimiz şehit oldu. Van şehrimizde depremi yaşadık. Hollanda Kraliçesi Beatrix özel danışmanı aracılığı ile bize taziyelerini bildirdi. Bütün acıların milletimizi birbirine daha çok yakınlaştıracağını, milletimizin dayanışma harekete geçireceğini ve bütün bu elim olaylardan daha güzel bir geleceğe birlik ve beraberlik içinde yürüyeceğimize inanıyoruz.” dedi.


Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılını kutlamaya hazırlandıklarını hatırlatan Uğur Doğan, “Gerek Türkiye’de ve gerek Hollanda’da kültürel anlamda olsun, ekonomik anlamada olsun üst düzey ziyaretler anlamında, spor karşılaşmaları anlamında çok sayıda etkinlik gerçekleştirmeyi planlıyoruz. 2012 yılının Türkiye Hollanda ilişkilerine bir dönüm noktası olmasını ve burada yaşayan Türklerin de bu 400. yıl münasebetiyle hem katılımcı hem daha görünür hem de daha özgüvenli bir konuma kavuşmalarını amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.


Rotterdam’da yeni atanan Başkonsolos Togan Oral’ın himayesinde geniş katılımlı bir resepsiyon düzenlendi. Togan Oral, şehit ve depremzedelerle ilgili açıklamasında, “Bizler her zaman yaptığımız gibi vakarlı bir şekilde acıları paylaşarak itidal içerisinde bulunmalıyız. Gençlerimizin Hollanda’da hiçbir provokasyona gelmeden birlik ve beraberlik içinde olmalarını arzuluyoruz. Bu sıkıntıları da atlatacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın.” dedi.