Kurbanlık fiyatları netleşmeye başladı

Kurban Bayramı'nın yaklaştığı şu günlerde hayvan pazarlarında kurbanlık fiyatları belirlendi. Bu sene gecen seneye bakarak satılacak büyük ve küçük baş kurbanlıkların fiyatları düştü.

Kurbanlık fiyatları netleşmeye başladı
Bu sene ki kurbanlık fiyatları gecen seneye bakarak yüzde 20 ye varan düşüşlerin olduğu bildirildi. Bu sene gecenseneki hırçın 'Angus' cinsi kurbanlıkların yerine 'Limuzin' cinsi kurbanlıklar getirilecek.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl kurbanlık fiyatlarının, büyükbaşta hayvan başına 2 bin ila 9 bin TL arasında, küçükbaşta ise 400 TL ila bin TL arasında değişeceğini tahmin ettiklerini bildirdi. Bayraktar, canlı ağırlık fiyatlarının da büyükbaş hayvanlar için 8-13 TL/kg, küçükbaşta ise 10-17 TL/kg dolayında olacağının öngörüldüğünü belirtti.

Kurbanlık fiyatları netleşmeye başladı

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, illere göre kurbanlık fiyatlarının genel olarak geçen bayrama yakın ya da daha düşük seyredeceğini bildirdi. Birlik Teknik Müşavirleri’nin iller bazında yaptığı araştırmalara dayanan fiyatların üreticinin kurban öncesi "ahırda belirlenen fiyatlar" olduğunu, ancak bayramda oluşacak fiyatlara referans kabul edilebileceğini kaydeden Bayraktar, fiyatların iller bazında bu bayramda genel olarak geçen yıla yakın ya da daha düşük seyredeceğini aktardı.

Yaptıkları çalışmalarda nakliyede yüzde 20 dolayında bir artış belirlediklerini vurgulayan Bayraktar, yem ve yem hammaddesi fiyatlarında da yüzde 13 ile yüzde 26’lık bir yükselme saptandığını açıkladı. Bayraktar, "Bu artışlar, geçen yıla göre aynı kalan fiyatlar dikkate alındığında, besicinin gelirlerindeki düşüş anlamı taşımaktadır" değerlendirmesini yaptı.

Kurbanlık limuzinler geldi

Kurban bayramını yaklaşmasıyla kurbanlık hayvan sıkıntısı üzerine Et ve Balık Kurumu'nun (EBK) ithal ettiği kurbanlıklar gelmeye başladı. EBK'nın ithal ettiği 17 bin Büyükbaş hayvandan 5 bin 150'si Tekirdağ'ın Akport limanına ulaştı. İthal edilen hayvanların titizlikle incelendiğini aktaran EBK Ticaret ve Pazarlama Daire Başkanı Mustafa Sami Cüceloğlu, "'Konusunda uzman 10 personelimizi Meksika, Avustralya ve Brezilyaya gönderdik. Bu ülkelerden kurbanlık vasfına uygun hayvanlarımızı itina ile seçtik. Hayvan sağlığının ön planda tutulduğu gemilerle de sevkıyatımızın ilkini tamamladık' dedi. Tarım İl Müdürü Erdem Karadağ da, ithal edilen ve bunlardan ilk parti olan 5 bin 150 hereford, angus, limuzin ve şavrole cinslerindeki büyükbaşların geldiğini, ve sevkıyatın 2 Kasım'a kadar tamamlanacağını kaydetti.

Kurbanlık fiyatları netleşmeye başladı

Yüzde 30'a varan ucuzlama

Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yılmaz da Bursa'nın ve bölgenin en modern hayvan pazarı olan İsabey Hayvan Pazarı'nda bu yıl 7 bin büyükbaş, 20 bin de küçükbaş kurbanlık satılacağını söyledi.

Kırmızı et fiyatlarının geçen yıla göre düşmesinin kurbanlık fiyatlarını da indirdiğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

“Büyükbaşlarda fiyat düşüşü yüzde 20'lere kadar ulaşıyor. Geçen yıl 5 bin lira olan bir dana, bu yıl 4 bin liraya alınabiliyor. Yani geçen yıl 5 bin liraya alıp kişi başına danaya bin 250 lira ödeyen 4 kişi, bu kurbanlığa bu yıl biner lira vererek sahip olabilecek. Küçükbaşlarda fiyat düşüşü ise yüzde 30'lara dayandı. Geçen yıl 15 kilogramlık küçükbaş 500-600 liraya alıcı bulurken bu yıl 25 kiloluk olanı 600-650 liradan satışa sunuldu.”

Yılmaz, bu yıl kurbanlık sayısında herhangi bir sıkıntı görülmediğini belirterek, vatandaşın bu konuda sıkıntı yaşamayacağını sözlerine ekledi.

Marketlerde kurbanlık rekabeti

Hazırlıklarını tamamlayan marketlerde de kurban satışları başladı.
Bayramın ilk ve ikinci günü kesimlerin gerçekleştirildiği Migros’ta Koç için 2 but, 2 kol, 2 kafes, 1 gerdan ve 1 böbrek yatağı şeklinde; dana hisse için 7 eşit hisse olarak hazırlandıktan sonra poşetlenerek kolileniyor.

Kurbanlık koçlar bayramın 2. ya da 3. günü, dana hisseler ise bayramın 3. ya da 4. günü 14:00-22:00 saatleri arasında İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde istenilen adrese teslim ediliyor.

Migros’ta kredi kartına 12 aya varan taksit imkanlarıyla adrese teslim 12-14 kiloluk koçlar 575 liradan, adrese teslim 16-18 kiloluk koçlar 675 liradan, adrese teslim büyükbaş hayvanın kemiksiz 16-18 kilogramlık 1/7 hissesi ise 695 liradan satılıyor.

Vatandaşlar, Migros’ta kurban siparişlerini internet adresinden, müşteri hizmetleri hattından veya Migros Grubu mağazalarından verebiliyor.
Real’de ise küçükbaş kurbanlıklar 10 parçaya ayrılıp 2 adet kemikli but, 2 adet kemikli kol, 2 adet kafes, 1 adet fleto, 1 adet kemikli gerdan, 1 adet ciğer takımı, 1 adet kuyruk yağı olacak şekilde parçalanıp koli içerisinde bayramın 2. gününden itibaren teslim edilecek.

Real’de koli şeklinde paketlenen küçükbaş ve büyükbaş kurbanlıkların fiyatları şöyle:

Küçükbaş kurban koli (adet) yaklaşık 18 kg et: 670 Lira
(1/7) Hisse büyükbaş kurban koli (adet) yaklaşık 20 kg et: 670 Lira
(1/5) Hisse büyükbaş kurban koli (adet) yaklaşık 28 kg et: 938 Lira
CarrefourSA’da ise seçilen kurbanlıkların kilosuna göre satış yapılıyor. Dana ve Karaman’ın kilosu 14,90, kıvırcık ise 15,50 liradan satılıyor.
Kesimlerin bayramın 1, 2 ve 3. günlerinin yapıldığı CarrefourSA’da satın alınan kurbanlıkların verilen emanet fişinde kesim tarihi ve saati bulunuyor.