Atalay: Herkes Özgürce Yaşasın, Terör, Şiddet Olmasın

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, herkesin daha özgür bir dünyada yaşamak istediğini, herkesin düşünce ve inancıyla daha özgürce yaşaması gerektiğini ifade etti.

Atalay, "Terör ve şiddetin de olmaması, diyalog içinde herkesin onurlu bir hayatı sürdürmesi lazım." diye konuştu.

Hak-İş Konfederasyonu`nun 12. Olağan Genel Kurulu ile 36. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri, JW Marriott Otel`de devam ediyor. Kurulda “Medeniyetler Buluşmasından Küresel Sendikacılık İnşasına” başlıklı bölümde konuşan Başbakan Yardımcısı Atalay, düzenlenen toplantının önemine vurgu yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İspanya Başbakanı Zapatero’nun başkanlığını yaptığı, `Medeniyetler İttifakı` projesinin 2005 yılında başlatıldığını hatırlatan Atalay, projenin dünyanın en önemli problemi olan dinler, medeniyetler ve farklı kültürler arasındaki buluşmayı sağladığını söyledi.
Türkiye’nin yükselen imajıyla orantılı bir proje olduğunu vurgulayan Atalay, "Özellikle İslam dünyasının, İslam inancının, Müslümanların batı dünyasıyla arasındaki ihtilafları çözme, daha yakın bir araya getirme ve insanların kendi inançlarıyla, düşünceleriyle birlikte yaşamasını sağlayama yönelik büyük bir projedir bu.`` dedi.

"MEDENİYETLER BULUŞMASI KÖPRÜ GÖREVİ YAPIYOR"
Projenin kültürler ve medeniyetler arasındaki kutuplaşmayı önlediğini kaydeden Atalay, projenin kültürler ve toplumlar arası ilişkilerin barışçıl, saygı ve anlayış temelinde geliştirilmesini hedeflediğini ifade etti. "Medeniyetler Buluşması”nın ittifak, hükümetler, bölgesel kurumlar, sivil toplum kuruluşları gibi farklı toplumlar arasında köprü kurmayı amaçladığına değinen Atalay, “Medeniyetler Buluşması`, bir barış projesidir, çok seslilik projesidir, farklılıkları zenginlik kabul etme projesidir, her inanç ve düşünceye özgürlük ve saygı projesidir. Birbirine saygıyla bu dünyada rahatça yaşanabileceğini ispatlamanın, ortaya koymanın bir projesidir.`` diye konuştu.

"HAK-İŞ ANAYASA DESTEĞİNİ SÜRDÜRSÜN"
Türkiye`nin sivil ve demokratik anayasaya olan ihtiyacını Hak-İş`in her fırsatta tekrarladığını hatırlatan Atalay, Hak-İş`in hükümetin anayasa değişikliği çalışmalarını samimiyetle desteklediğini söyledi. Atalay, ayrıca Hak-İş`in anayasa değişikliği için verdiği desteğin devamını istedi.
Atalay, Hak-İş`in Olağan Genel Kurulu`nda aldığı kararların, ``Medeniyetler Buluşması``nın da hedefleri olan pek çok unsuru kapsadığını söyledi. Atalay, ``Zaten ulusal ve uluslararası çapta hepimizin istediği daha özgür bir dünya. Herkesin düşüncesiyle, inancıyla daha özgürce yaşaması, terörün ve şiddetin olmaması, kimsenin kimseyi rahatsız etmemesi, diyalog içinde herkesin onurlu bir hayatı sürdürmesi, herkesin birbirine değer vermesi gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.
Etkinlik kapsamında ``Antakya Medeniyetler Korosu`` da konuşmaların ardından konser verdi.