Tkdk`dan Genç Girişimcilere Destek

Vali Celalettin Güvenç, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu`nun (TKDK); yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığının geliştirilmesi gibi alanlarda girişimcilere önemli destekler sunduğunu söyledi.

Tkdk`dan Genç Girişimcilere Destek
El Ruha Otel`de düzenlenen ``Şanlıurfa`daki Tarım Projeleri`` toplantısın katılan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, burada yaptığı konuşmada, Şanlıurfa`nın sadece Türkiye`de değil, dünya çapında kullanabileceği zengin bir potansiyele sahip bir il olduğunu belirterek, "Şanlıurfa`da her geçen gün bu potansiyel büyüyecek. Dolaysıyla Urfalının durma hakkı yok koşmak zorunda; durursa düşer çünkü turist sayımız her geçen gün artacak nüfusumuz her geçen gün artacak. Dolaysıyla dinamik bir yönetim yapısınındinamik bir düşünce tarzının hakim olması lazım" dedi.

Bu potansiyelin yerinde kullanılması için projeler üretilmesi gerektiğini anlatan Güvenç, ``TKDK, yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığının geliştirilmesi gibi alanlarda girişimcilere ciddi destek sunuyor. Burada desteklenen sektörlere yüzde 50 hatta yüzde 65`e varan destekler veriliyor. 40 yaşından genç yeni müteşebbisleri bu avantajlardan yararlanmaya davet ediyorum. Kendimize haksızlık yapmayalım. El birliğiyle çalıştığımız zaman bu çıtayı daha yukarıyataşıyacağız. Burada hazinenin üzerinde oturuyoruz. Moral bozmadan, aşkla şevkle çalışmak lazım, daha yapılacak çok şey var. Güzel olanda bunları yapacak çok imkanlarımız ve alternatiflerimiz var. İşte şu çok önemli benim gördüğüm kalkınma ajansımızdan, Avrupa Birliğinden var her yerden projelere destek var. İlk defa bir işletmeye 1 milyon 500 bin avroluk bir destekten konuşuyoruz. iş adamlarımız burada, şuradan iki tane üç tane proje geçirse benim insanım süt ve et ürünleriyle ilgili 5 milyon avrolukyatırım yapmış olacağız. 10 ar kişiden 30 kişi çalışır. Başlangıçta organizede 3 parsel verelim kim yapacaksa verelim. Bundan güzel imkan olamaz. Aynı şekilde İl Özel İdaresinin imkanları, bakanlıkların ve hükümetin bize gönderdiği paralar konusunda kaynak sıkıntımız yok. Bin 148 tane köyümüz var, bunun da bin 500 tane bağlısı var yani toplam İl Özel İdaresinin sorumluluğunda 3 bin yerleşim alanı var. Yine bu bölge de 19 bin kilometre karede 7 bin km üzerinde yol ağımız var. Bu yol ağımızın 2 bin kmasfalt yapmışız. Yani köylerde hiçbir şey yok demek haksızlık olur. 3 bin yerleşim yerinden yolu bozuk olanlar, sıkıntılı olanlar ve yapılıp da bozulanlar var ama gene Türkiye şartlarını bilen biri olarak söylüyorum; yol durumumuz da kamuoyunun algıladığı kadar kötü değil. Su konusunda da yine açık ve net söylüyorum susuz köy kabul etmiyoruz. Sadece 2011 yılında il özel idaresi 188 sondaj yapmıştır. Bunun büyük bir kısmına elektrik bağlanamamış, bunların da paraları kaymakamlıklara gönderildi. En geç biray içerisinde kasım ayı ortalarına kadar 188 köyün suyunu bitirmiş olacağız. Paraları gönderildi, projeleri gönderildi, talimatları gönderildi. 21 milyon TL`yi de yeni yol yapımı için de kaymakamlıkların emrine gönderdik" diye konuştu. Bu arada Toplantıya Şanlıurfa Valisi Celattin Güvenç`in yanı sıra Vali Yardımcıları Şaban Erdoğan, Oğuz Şenlik ve Ramazan Seçilmiş, İl Genel Sekreteri Uğur Büyükhatipoğlu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Kaynak: İHA