Dünya Açlık İle Mücadele Ediyor

Dünya Gıda Günü`nün kutlandığı bugünlerde dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 13`ünün kronik açlıkla mücadele ettiği ve yeryüzünde 1 milyarı aşkın insanın aç olduğu bildirildi.

Dünya Açlık İle Mücadele Ediyor
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı`nda Gıda Mühendisi olarak çalışan Ahmet Çılgın, Sağlık Daire Başkanlığı olarak Dünya Gıda Günü dolayısıyla Parkorman, Dağkapı Meydanı ve Ofis Sanat Sokağı`nda stant açıp broşür dağıttıklarını ve sağlıklı gıda ile ilgili bilgilendirme yaptıklarını bildirdi. Artan nüfus, çevre sorunları ve iklim değişikliği nedeniyle de büyüyen açlığa dikkat çeken Çılgın, dünya nüfusunun yüzde 13`ünün kronik açlık yaşadığını ifade etti. Çılgın, Türkiye`dekigıda fiyatlarındaki artışın da gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında beşinci sırada yer aldığını söyledi. Çılgın, Merkez Bankası`nın Türkiye`deki hane halkı tüketimi içinde gıda payının yüksek olduğunu, bunun toplumsal ölçekte etkisinin çok daha şiddetli hissedileceğine dikkat çekti. Gıda konusunun dünyadaki enerji sorunu gibi politik bir sürecin parçası olduğunu ifade eden Çılgın, sağlıklı gıdaya erişimin her geçen gün zor olduğunu bildirdi. Türkiye dahil bir çok ülkede GDO`lu ürünlerin satışı,dağıtımının kanunlarla belirlendiği ve belli düzeylerin altındakilere izin verildiğini anlatan Çılgın şöyle devam etti: "Bölgemizde, Türkiye`deki verilerin de ötesinde bir yoksulluk tablosu mevcuttur. Çatışmalı ortam ve buna bağlı zorunlu göçün etkisi yoksulluk olarak kendisini hissettirmektedir. Sağlıklı ve yeterli beslenme temel bir insan hakkı olmasına rağmen bu hak kentimizde çoğunlukla ihlal edilmektedir. Yurttaşların önemli bir bölümü kaliteli ve sağlıklı gıda maddelerine sahip olabilecek yeterli bir ekonomik güce ulaşamamaktadır." Sağlıklı gıda maddelerine erişimi zorlaştıran diğer bir önemli etmenin de yeterli güvenlik ve kalitede gıda maddelerinin üretilmemesi olduğunu ifade eden Çılgın, "Ülke çapında yeterli ve sürekli bir denetim mekanizması olmadığından bir çok firma daha çok kar elde etmek için, bir çok hijyenik ve teknik kritere uymamakta ve merdiven altı üretim diye tabir edilen ortamlarda, sağlıksız ürünler üretilip piyasaya sunulabilmektedir" diye konuştu

Gıda mühendisi Ahmet Çılgın, insanların gıda ile ilgili yeterli bilimsel bilgiye sahip olmaması, sağlıklı ve kaliteli gıdaya erişimi zorlaştıran diğer bir etmen olduğunu söyledi. Çılgın, hammaddeden başlanarak son ürün elde edilene kadarki bütün süreçlerin tek tek sağlıklı olmasıyla sağlıklı gıda üretilebileceğini kaydetti.
Kaynak: İHA