Bakan Eker, "küresel Gıda Fiyatları-krizden İstikrara" Paneline Katıldı

"Küresel Gıda Fiyatları - Krizden İstikrara" konulu panelde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, küresel gıda sorununa değinerek, "Gıda, zaman zaman insanlığın vicdanını sızlatan, insanlığın en önemli ayıp işleme alanı haline gelen bir sıkıntıya dönüşmektedir" dedi.

Bakan Mehdi Eker, `Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Dünya Gıda Günü` dolayısıyla Grand Cevahir Otel`de düzenlenen `Küresel Gıda Fiyatları - Krizden İstikrara` konulu panele katıldı. Panelde konuşan Bakan Eker, `küresel gıda krizi` konusuna değinerek, "Gıda, insanın kalıcı ve evrensel ihtiyaç alanıdır. İnsanların sadece kendileri için değil, başkaları için üretim yapmaya başladığı süreçle birlikte, yani şehirlerde tüketicilerin artmasıyla birlikte giderek etkisi daha çok hissedilen birprobleme dönüşmektedir. Bu ticarete, uluslararası politikalara konu oluyor. Onun için de zaman zaman insanlığın vicdanını sızlatan, insanlığın en önemli ayıp işleme alanı haline gelen bir sıkıntıya dönüşmektedir. Kuşkusuz bugün düzenlenen bu etkinlik tek başına bunun çözümünü sağlamayacaktır. Keşke sağlayabilse. Çünkü mesele bir boyutlu değil, maalesef çok boyutlu ve çok faktörlü" diye konuştu.

"Gıda değeri yokluğunda anlaşılan varlıklardandır" diyen Bakan Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Bazı şeyler vardır, değerini yokluğunda hissedersiniz. Varken değerini çok fazla hissetmezsiniz. Evde buzdolabında, mutfakta yeterince yiyecek varsa, ülkenizde yeterince buğday varsa, fırınlarda rahat ekmek bulabiliyorsanız değeri sizin için çok önemli değil. Ama ne vakit ki acıktınız, mutfağınızda yiyecek bir şey yok, fırınlarınız kapalı, lokantalarınızda yemek sınırlı, dükkanlara gidip gıda maddesi almaya kalkıştığınızda bunu temin edemiyorsunuz. O zaman insanların birbirlerinin gözleriniçıkardıklarını biz gördük, şahit olduk, duyduk. Çok uzak bir zamanda değil, 2007-2008`de. Akdeniz çanağındaki bazı ülkelerde bu yaşandı. İşte değeri yokluğunda anlaşılan şey budur. Onun için Dünya Gıda Günü etkinliklerine bizim toplumumuzda çok fazla ilgi olmaz. Biz herkesi davet ederiz, gerek basın kuruluşları aracılığıyla, gerekse diğer araçlarla. Ama çok fazla ilgi görmez. Bu da acı bir şeydir." Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise özellikle Afrika ve Doğu bölgelerinde yaşanan açlık sorununun giderilmesi için tarımsal yatırımların global ölçeklere ulaşması gerektiğini ifade etti. Hisarcıklıoğu, "Gıda ve içecek imalatı alanında geçtiğimiz yıl 39 bin kayıtlı işletme ve 370 bin kayıtlın istihdam bulunuyor. Gıda sektörü katma değer üretme potansiyeli en yüksek sektörlerden. Türkiye`nin önünde bu alanda ciddi potansiyel bulunuyor. Çevremizdeki ülkelerin toplam nüfusu 1milyarı buluyor. Bu ülkelerin toplam gıda içecek ithalat ve ihracat hacmi ise 632 milyar dolar. Bizim şimdilik pastadan aldığımız pay sadece yüzde 1 düzeyinde. Doğru planlama ve desteklerle gıda sektörümüz bölgeyi besleyecek muhteşem bir potansiyele sahiptir" diye konuştu

Kaynak: İHA