Ab İnsan Hakları Alt Komitesi, Türkiye`deki İnsan Haklarını Tartıştı

Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Alt-Komitesi Avrupa Komisyonu`nun yayınladığı ilerleme raporunun ardından Türkiye`deki insan haklarındaki gelişmeleri değerlendirmek üzere bugün toplandı.

Komisyon tarafından Türkiye`deki insan hakları üzerine hazırlanan çalışma raporu çerçevesinde yapılan değerlendirmelerde ifade ve basın özgürlüğü, Kürt sorunu ve kadın hakları ön plana çıktı. Komisyon`un Genişleme Masası Direktörlerinden Alexandra Cas Granje, ilerleme gördüklerini ancak gördüklerinin yeterli olmadığını anlatarak "Meselemiz yasaları değiştirmek değil mantaliteyi değiştirebilmek" dedi. Güneydoğu`da yaşananların endişe verici boyutlarda olduğuna değinen Granje, kadına yönelik yeni yasalarınhenüz uygulamasını göremediklerini ve özellikle kadın konusunda ilerlemelerin yavaş olduğunu belirtti. Granje toplantıda bir gazetenin gazetenin tepki toplayan resimli manşetine ilişkin parlamenterlerin sorularını yanıtsız bırakırken, toplantı sonrası yaptığı sözlü açıklamayla haberde teşhir edilen maktulün ailesinin rızasına başvurulmadan resmin verilmesini eleştirdi.

AB-Türkiye Karma Parlamento Eşbaşkanı Fransız Parlamenter Helene Fleutre ise, Türkiye`deki siyasi kutuplaşmanın insan haklarını konularını doğrudan etkilediğini ifade ederek şöyle konuştu: "Özellikle Kürt sorunu, askeri gündem, operasyonlar ve merkezileşen otorite bu noktada insan haklarının gelişmesi önündeki önemli engelleri oluşturuyor. Ergenekon ve Balyoz gibi soruşturmalarda hala dava aşamasına geçilmemiş kişilerin olması, anti-terör yasalarının 6. ve 7. maddeleri nedeniyle pek çok politikacının gözaltına alınıp tutuklanması son derece endişe verici şeyler. AB olarak insan haklarındaki gelişmeleri ve reformları doğrudan etkileyecek fasılları açabilmemiz ve bunun için de bu fasıllarınönündeki siyasi hedeflerin kaldırılması lazım." Toplantıda söz alan bir başka parlamenter de Türkiye karşıtlığı ile tanınan aşırı sağcı Hollandalı Bary Madlener oldu. Madlener Türkiye`den ziyade müzakereleri çoktan durdurmadığı için AB`yi eleştirerek, yapılanın protesto etmekten öteye gitmediğini söyledi ve AB`yi Türkiye üzerinde hiçbir yaptırım ve baskı uygulayamayan dişsiz bir kaplana benzetti. Türkiye`nin sadece AB ile müzakerelerinin durdurulması değil NATO`dan da çıkarılması için çağrıda bulunan Madlener, Türkiye`deki insan hakları ihlallerinintemel sebebini İslamizasyon olarak gösterdi.

Madlener`e cevap ise Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fidancı`dan geldi. Fidancı, bu noktada İslamizasyonla konunun bağlantılı olmadığını çünkü esas insan hakları ihlaline daha önce başı örtülü kadınların eğitim ve çalışma hayatı gibi alanlarda uğradığını ve yavaş yavaş bunun düzeldiğini aktardı. Fidancı bunun yegâne düzelen şeyler arasında olduğunu da sözlerine ekledi ve şöyle devam etti: "Esas ciddi problem ifade ve basın özgürlüğünde var. 63 gazeteci hapiste. Kitapları daha yayınlamadan toplatılan insanların ifade özgürlükleri de kısıtlanmış oluyor"
Kaynak: İHA