Farjad: Türkiye Özgür Ama İran’da Anneler Yasaktan Dolayı Ninni Söyleyemiyor

`Kemanı Ağlatan Adam` olarak bilinen dünyaca ünlü Sanatçı Farid Farjad, İran’da konuşma yasağından dolayı annelerin çocuklarına ninni bile söyleyemediğini kaydetti.

Farjad: Türkiye Özgür Ama İran’da Anneler Yasaktan Dolayı Ninni Söyleyemiyor

Konser için Diyarbakır’a gelen Farjad, Ninova Park Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’yi çok sevdiğini belirten Farjad, İran’da insanlara baskı uygulandığını hatta kendisinin de bundan nasibin aldığını söyledi. Türkiye’de insanların rahat bir şekilde konuşabildiğine işaret eden Farjad, İran’da insanlara baskı uygulandığını belirtti. Farjad, “İnsanlar konuştuğu zaman siyasi suçlu sayılıyor. Anneler çocuklarına ninni bile söylemeye korkuyor. Hiç kimsenin konuşmaya hakkı yok. Türkiye’de insanlar daha özgür bir şekilde konuşabiliyor.” şeklinde konuştu.

“SORUNLAR MASADA ÇÖZÜLEREK ÇOCUKLARA MİRAS BIRAKILMALI”
Türkiye’de insanların daha özgür bir şekilde konuşabildiğine dikkat çeken Farjad, burada insanların daha özgür olduklarını ve konuşma haklarının ellerinden alınmadığını kaydetti. Türkiye ile ilgili haberleri yakından takip ettiğini dile getiren Farjad, burada çatışmalar olduğunu ifade etti. İnsanlar arasında çok üzücü olayların yaşandığını hatırlatan Farjad, şunları söyledi: “İnsanlar arasında çok üzücü olaylar yaşandı. Keşke insanlar oturup konuşarak sorunları çözebilse. Oturup konuşmayı da çocuklarımız için yapmalıyız. Sorunları çözerek geleceği çocuklarımıza miras bırakmalıyız. Gençlerimiz için çocuklarız için daha ilerisini düşünmeliyiz. Sorunlarımızı da savaş ortamıyla değil konuşarak anlaşarak elde edip bunu da çocuklarımıza öğretmiş olacağız. Anlaşarak konuşarak herkes bu sorunları halledebilir.”

“TÜRKİYE’DE SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN HÜKÜMET BİR ŞEYLER YAPIYOR”
Türkiye’de sorunların çözümü için hükümetin de bir şeyleri yapmaya çalıştığını kaydeden Farjad, insanların bu güzel ülkede konuşarak anlaşarak istediklerini elde edebileceklerine vurgu yaptı. Kendi ülkesinde sorunların çözümü için konuşma hakkının bulunmadığını söyleyen Farjad, “Konuşamıyorum. Hükümet benim konuşmama izin vermiyor. İran’daki herkesin üzerinde baskı var. Orada kadınlar ve birçok insan kamçılanıyor. Konuştuğu zaman siyasi olarak içeri atılıyor. Anneler çocuklarına ninni bile söylemeye korkuyor.” şeklinde ifadeler kullandı. Avukatların da savunma yapması halinde hapse atıldığını ve cezalandırıldığını anlatan Farjad, Türkiye’de insanların daha özgür bir şekilde konuşabildiğini aktardı.

“VASİYETİM BİR GÜN ÖLÜRSEM BENİ BU TOPRAKLARA GÖMÜN”
Burada en azından insanların konuşmaya haklarının bulunduğuna işaret eden Farjad, İran’da hiç kimsenin konuşmasına izin verilmediğini vurguladı. Bunun için çok üzüldüğünü anlatan Farjad, duygularını şu şekilde anlattı: “Bu yüzden Türkiye’yi çok seviyorum. Türkiye’nin her yerini çok seviyorum. Diyarbakır’ı, Mersin’i, İstanbul’u ve bütün kentlerini seviyorum. Çünkü insanlarını seviyorum. İnsanlar bana burada değer veriyor. Ben burada oturup konuşabiliyorum. İnsanlar bana değer verdiği için vasiyet ediyorum, eğer bir gün bu dünyadan gidersem beni bu ülkeye gömsünler. Burada kalmak istiyorum. Beni seven insanların yanında kalmak istiyorum.”
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Farjad, `Diyarbakır’da mı gömülmek istiyorsunuz?` sorusuna bunun kendisi için fark etmeyeceğini söyledi

“İNSANLARDAN SEVGİ ALDIM O YÜZDEN BURADA KALMAK İSTİYORUM”
Türkiye’de çok sevgiyle karşılandığını ifade eden Farjad, “İnsanlardan sevgi aldım, o yüzden burada kalmayı düşündüm, çünkü ben İran`da bunu yapamadım. Devlet bana karşı geliyor. Ben onları sevindiremiyorum. Ben onları etkileyemiyorum. Ama burada insanlar benden etkilendi, bunun için burada kalmayı istiyorum. Buraya gelmeden önce buradaki olayları biliyordum, ama bunlar beni hiç kaygılandırmadı.” ifadelerini kullandı.
Bu işi Diyarbakır’da yapmaya seve seve geldiğini belirten Farjad, insanların burada neyle mutlu olacağını bildiğini kaydetti. Sorunların uygarca çözülmesi gerektiğini hatırlatan Farjad, silahlardan ve silahlı çatışmalardan nefret ettiğini vurguladı.