Ekrem Demirtaş`tan, "çeşme Davos Olsun" Önerisi

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Dünya Ekonomik Forumu`na ev sahipliği yapan Davos`u örnek göstererek, "Dünyanın tanıdığı bu forumu şehrimizde de düzenleyebiliriz.

Ekrem Demirtaş`tan, 'çeşme Davos Olsun' Önerisi
Dünya Ekonomik Forumu`nun kış aylarında Davos`ta, yaz aylarında da Çeşme`de düzenlenmesini çok isteriz" dedi.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile Marmara Grubu Vakfı Başkanı Akkan Suver, 15. Avrasya Ekonomi Zirvesi`nin İzmir Buluşması nedeniyle bir basın toplantısı düzenledi. 15. Avrasya Ekonomi Zirvesi`nin İzmir`de düzenleneceğini bildiren Demirtaş, İzmir`in Dünya Ekonomik Forumu`na da yaz aylarında Çeşme ile ev sahipliği yapabileceğini söyledi. İsviçre`de küçük bir kasaba olan Davos`un böyle bir forumla ağır kış şartlarına karşın ilgi gördüğünü dile getiren Demirtaş, "Tüm dünya tarafından ilgi görenbir forumu Çeşme`de de rahatlıkla yapabiliriz. Bu forumu yaz aylarında Çeşme`ye taşıyabiliriz. Kış aylarında Davos`ta, yaz aylarında da Çeşme`de olmak üzere yılda 2 defa düzenlenmesini çok isteriz. Bunun için yapılacak gerekli çalışmaları Başbakana da anlatacağız" dedi.

Demirtaş, 2012 yılında düzenlenecek olan 15. Avrasya Zirvesi`nin açılışının İstanbul`da yapılmasının ardından 12 Nisan`da İzmir`de "3 Kıta 1 Deniz - İzmir Buluşması" başlığıyla devam edeceğini belirterek, "İzmir`de cumhurbaşkanlarını, üst düzey isimleri ağırlayacağız" dedi.

Önümüzdeki yıl 15`inci defa düzenlenecek olan Avrasya Ekonomi Zirvesi`nin bugüne kadar dünyanın her yerinden cumhurbaşkanlarının, başbakanların, bakanların, üst düzey isimlerin katıldığı çok başarılı bir organizasyon olduğunu belirten Demirtaş, bu yıl İstanbul`da düzenlenen 14. zirveye konuşmacı olarak katıldığını ve konuşmasında zirveyi seneye İzmir`de görmek istediklerini söylediğini hatırlattı. 3 KITA 1 DENİZ İZMİR BULUŞMASI Demirtaş, "Bu isteğimize Marmara Grubu Vakfı ve Başkanı Akkan Suver de çok olumlu yaklaştı. Zirve geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi İstanbul`da başlayacak ve son gününde, 12 Nisan 2012`de İzmir Buluşması`nı gerçekleştireceğiz. İzmir`de toplantının başlığı ise `3 Kıta 1 Deniz İzmir Buluşması` olarak belirledi. Çünkü İzmir, Karadeniz ile Akdeniz`in birleştiği Ege Denizi`nde tam bir işaret noktası" dedi. İzmir`deki buluşmada düzenlenecek olan `Kültürlerarası Diyalog Oturumu`nun İzmir`in havra, cami vekilesinin yüzyıllar boyunca yan yana yaşamasını sağlayan hoşgörü ortamına son derece uygun olduğunu belirten Demirtaş, "Cumhurbaşkanları Oturumu`nda ise katılımcı cumhurbaşkanları hem ülkelerindeki yatırım imkanları, ortak yatırım konularını hem de refahın paylaşımını, açlık ve yoksullukla mücadeleyi konuşacak. Avrasya Zirvesi`nin ilk defa İstanbul dışında yapılacak olması da önemli" dedi. Geçtiğimiz yıllarda yine İZTO tarafından düzenlenen ve 5 cumhurbaşkanın katıldığı Kuzey - Güney Forumu`nun izlerininhala devam ettiğine dikkat çeken Demirtaş, İzmir`i bir marka kent yapma hedefleri doğrultusunda böylesine büyük organizasyonları gerçekleştirmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi

2 CUMHURBAŞKANI KESİNLEŞTİ Marmara Grubu Vakfı Başkanı Akkan Suver de 13-15 Nisan 2011 tarihlerinde İstanbul`da düzenlenen 14. Avrasya Ekonomi Zirvesi`ne İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş`ın konuşmacı olarak katıldığını hatırlatarak, "Sayın Demirtaş konuşmasında Avrasya Zirvesi`ni önümüzdeki yıl İzmir`de düzenlemek istediklerini belirterek bizleri İzmir`e davet etti. Biz de zirvenin ardından Sayın Başkanı ziyaret ederek, `Sözünüzü tutuyor musunuz?` dedik. Sözlerinin arkasında olduklarını görünce de 14 yıldır başarıyladüzenlenen zirveleri ilk defa İstanbul dışına, İzmir`e taşıma kararı aldık" dedi.

2011 yılında düzenlenen 14. zirveye 48 ülkeden 179 temsilcinin katıldığını, bunların arasında 3`ü görevde 9`u eski olmak üzere 12 cumhurbaşkanı ile 24 bakanın yer aldığına dikkat çeken Suver, 15. Avrasya Ekonomi Zirvesi`nin açılışının da 10 Nisan 2011`de İstanbul`da yapılacağını, ertesi gün yine İstanbul`da devam ettikten sonra, 12 Nisan 2011`de katılımcıların İzmir`e geleceğini söyledi. İzmir Buluşması`nda 2 ayrı oturum düzenleneceğini belirten Suver, şöyle konuştu: "İlk oturum Kültürlerarası Diyalog olacak. Daha sonra da 9. Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman Demirel`in moderatörlüğünde Cumhurbaşkanları Oturumu düzenleyeceğiz. Çok geniş bir davetli listemiz var. Teyitleri almaya başladık. Şu ana kadar Makedonya Cumhurbaşkanı Sayın Gjorge Ivanov ve Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzzetbegoviç kesin katılım teyitlerini bildirdi. Daha çok zaman var, o güne kadar bu sayı artacaktır. Bu oturumun ardından da 15. Avrasya Ekonomi Zirvesi`nin kapanışı da İzmir`de olacak. Biziİzmir`e davet eden, büyük ilgi gösteren Sayın Demirtaş`a da bu vesile ile teşekkür ediyorum."
Kaynak: İHA