Ankara Yüksek ve Orta Teknoloji İhracatını Artırdı

Sanayi ürünü ihracatı son yıllarda büyük bir hızla artan Ankara, yüksek ve orta-ileri teknoloji ürünü ihracatında liderliğe koşuyor.

İhraç ettiği sanayi ürünlerinin yarısından fazlasını yüksek ve orta yükseklikte sanayi ürünü oluşturan şehrin 2002-2010 arasındaki sanayi ürünü ihracat artış hızı da Türkiye ortalamasını aştı.

Ankara Ticaret Odası (ATO) belirlemelerine göre ocak-ağustos döneminde Ankara, 3 milyar 820 milyon dolarlık sanayi ürünü ihraç etti. Bunun yüzde 8,6’sını yüksek teknoloji ürünü, yüzde 46,7’sini orta yüksek teknoloji ürünleri oluşturdu. Böylelikle şehrin sanayi ürünleri ihracatı, Türkiye sanayi ürünleri ihracatı içinde yüzde 4,6 pay alırken, bu pay orta-yüksek teknoloji ürünlerinde yüzde 6,7; yüksek teknoloji ürünlerinde de yüzde 14,4 oldu.

Türkiye’nin toplam sanayi ihracatının ise sadece yüzde 2,8’ini yüksek teknoloji ürünleri; yüzde 31,9’unu de orta -yüksek teknoloji ürünleri oluşturdu.
ANKARA’NIN SANAYİ ÜRÜNÜ İHRACATI YÜZDE 254 ARTTI
2002`den 2010 sonuna kadar Türkiye sanayi ihracatı büyük bir hamle yapıp yüzde 213 artarken, Ankaralı sanayicilerin sergilediği performans Türkiye ortalamasını aştı. 2002 - 2010 arasında Ankara sanayi ürünleri ihracatı yüzde 254 artarak 1 milyar 350 milyon dolardan 4 milyar 783 milyon dolara çıktı. 2002`de yüzde 31,5 olan, başkentin sanayi ürünü ihracatının sanayi ürünü ithalatını karşılama oranı ise geçen senenin sonunda yüzde 57,4`ü buldu. Karşılama oranı 2011`in ilk sekiz aylık döneminde ise yüzde 54,1 oldu.
ORTA YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ İHRACATI AĞIRLIKTA
Senenin ilk sekiz ayında Ankara’dan yapılan her 100 dolarlık sanayi ürünü ihracatının 47 dolarını elektrik motoru, jeneratör, transformatör, akümülatör, pil, batarya, motorlu kara taşıtları ve motorları, mil yatağı, dişli, dişli takımı, takım tezgahları, kimyasal gübre ile azotlu bileşikler, sentetik kauçuk ve plastik maddeler, pestisit ve diğer zirai kimyasallar gibi ürünleri kapsayan orta-yüksek teknoloji ürünleri oluşturdu. Bu oran Türkiye ortalamasında 32 dolar oldu. Şehir, Türkiye’nin toplam orta-yüksek teknoloji ürünleri ihracatından yüzde 7’ye yakın pay aldı.
Ankara’nın sanayi ürünü ihracatında orta-yüksek teknoloji ürünlerinin yanında yüksek teknoloji ürünleri de önemli bir pay aldı. Başkent, sanayi ürünleri içinde; hava ve uzay taşıtları, bilgisayarlar, telefonlar, radyo ve televizyon vericileri, radyo ve televizyon alıcıları, ses ve görüntü kaydeden cihazlar, ilaçlar, optik aletler, fotoğrafçılık aletleri, saatler, otomatik kontrol ve ayar alet, cihazların aksam ve parçaları, elektronik valf ve elektron tüpleri ile diğer elektronik parçaları gibi ürünleri kapsayan yüksek teknoloji ürünlerinin payı yüzde 8,6 oldu. İleri teknoloji ürünleri ihracatının Türkiye’nin toplam ihracatı içindeki payı ise yüzde ise 2,8’de kaldı. Türkiye’nin toplam imalat sanayi ihracatından yüzde 4,6 pay alan Ankara’nın, yüksek teknoloji ihracatından aldığı pay ise yüzde 14,4’e kadar yükseldi.
BEZCİ: “ANKARA’NIN POTANSİYELİ YÜKSEK”-
ATO Başkanı Salih Bezci, Ankara’nın Türkiye’nin teknoloji başkenti haline de geldiğini belirtti. İleri teknoloji ürünü ihracatında Ankara’nın lider konuma gelmesinin rastlantı olmadığını vurgulayan Bezci, şöyle devam etti:
“13 üniversitesi, 6 teknokenti olan, savunma, havacılık ve uzay sanayine ev sahipliği yapan, medikal cihazlar, makine gibi birçok alanda önemli adımlar atan Ankara’nın bu özelliğini çok daha fazla geliştirmemiz gerekiyor. Hükümetimiz, Bilişim Vadisi için Ankara’yı seçerse Ankara’nın bu başarısını taçlandırmış olacaktır." Başkentin ileri teknoloji yatırımları konusunda özel olarak teşvik edilmesini beklediklerini ifade eden Bezci, şunları söyledi:
“Ankara sahip olduğu eğitimli işgücü ve sanayi yapısıyla ileri teknoloji ürünü üretim ve ihracatını kısa sürede hızla artıracak büyük bir potansiyele sahiptir. Türkiye’nin temel ihtiyacı katma değeri yüksek, yani yükte hafif, pahada ağır mallar üretip satmaktır. Bunun için de üretim yapısının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Bunu kısa sürede başarabilecek alt ve üst yapı ise sadece Ankara’da bulunuyor. Ekonomi Bakanlığımızın yaptığı araştırmada Ankara’nın mevcut sanayi yapısıyla daha nitelikli ürünler ihraç edebilme kapasitesi yüksek çıkmıştır. Özellikle savunma sanayi kümelenmesi için Ankara’yı seçen Hükümetimizin Ankara’nın yüksek teknolojinin başkenti olma iddiasını bundan sonra da destekleyeceğine inanıyorum.”