Ab İle 297 Milyon Euroluk Finansman Anlaşması

Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Yapılanma Bileşenine ilişkin 2011 yılı, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesine ilişkin 2007-2011 yılları ve Sınır Ötesi İşbirliği Bileşeni Karadeniz Havzası Programına ilişkin 2011 yılı finansman anlaşmaları imzalandı.

Söz konusu finansman programlarının toplam tutarı 297 milyon euroyu buluyor.
IPA-Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Yapılanma Bileşeni 2011 yılı finansman anlaşmaları; `Siyasi Kriterler`, `Adalet, İçişleri ve Temel Haklar`, `Ulaştırma` ve `Sosyal Kalkınma` alanlarında AB müktesebatının üstlenilmesine yönelik kurumsal kapasite geliştirme ve Türkiye`nin AB Program ve Ajanslarına katılımına ilişkin, 81 milyon eurosu AB, 48 milyon eurosu Türkiye katkısından oluşan 10 projeyi içeriyor.
IPA-İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı 2007-2011 yıllarına ilişkin finansman anlaşmasıyla sosyal politika alanında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hem merkezde hem de yerelde yürütülmekte olan hibe projelerinin desteklenmesine devam edilecek. Programı ile kişi başı milli geliri Türkiye ortalamasının yüzde 75’inin altında kalan bölgelerdeki istihdam kapasitesinin artırılması ve beşeri sermayenin güçlendirilmesi hedefleniyor. Akdedilen bu anlaşmayla adı geçen programa önümüzdeki dönemde 141 milyon eurosu AB, 24 milyonu Türkiye`den üzere toplamda 165 milyon euro finansman sağlanacak.

IPA-Sınır Ötesi İşbirliği Bileşeni Karadeniz Havzası Programına ilişkin finansman anlaşmasıyla 2011,2012 ve 2013 yıllarında bu programa 3 milyon euroluk AB desteği sağlanacak. Karadeniz havzasında yer alan ülkelerde daha güçlü ve sürdürülebilir kalkınmayla daha güçlü bölgesel işbirliği ve ortaklık sağlanmasını hedefleyen bu programda Türkiye`nin yanı sıra Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Ukrayna, Yunanistan yer alıyor. İstanbul dâhil olmak üzere Karadeniz kıyısında ve civarında bulunan 25 ili kapsayan program kapsamında finanse edilecek projelerin, programa katılan diğer ülkelerle işbirliği içinde yürütülmesi ve sınır ötesi etki doğuracak nitelikte olmaları gerekiyor. Kültür ve eğitim alanındaki girişimlerin yanı sıra ekonomik ve sosyal kalkınma için sınır ötesi ortaklıkların desteklenmesi, çevrenin korunması amacıyla kaynakların ve tecrübelerin paylaşılması konuları programın öncelikleri arasında yer alıyor.