Giresun`da Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası Başladı

Giresun`da `Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası` başladı.

30 Kasım tarihinde sona erecek kampanyada, 2 aylıktan büyük büyükbaş hayvanlar aşılanacak.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü`nden yapılan yazılı açıklamada, 2011 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı ve AB mali destekli `Türkiye`de Şap Hastalığı`nın Kontrolü` projesi kapsamında, Giresun genelinde `Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası`nın 3 Ekim`de başladığı belirtildi.
Kullanılacak aşıların bakanlığık tarafından proje kapsamında tahsis edildiği ifade edilen açıklamada, halk arasında `Tabak` olarak bilinen şap hastalığının bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalık olduğuna dikkat çekilerek, "Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık, süt veriminde yüzde 15, et veriminde yüzde 10 verim kayıplarına neden olur. Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup, yüzde 80`lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir." denildi.

Hastalıktan korunmanın yolunun, hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanması olduğu hatırlatılan açıklamada, şunlar vurgulandı: "Hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir."
Saha çalışmalarında ayrıca, `Küçükbaş Hayvanların Aşılanması ve Küpelenmesi` projesi kapsamında, bu yıl doğan kuzu-oğlaklara `Koyun-Keçi Vebası` aşısının da uygulandığı ifade edilen açıklamada, numaralı kulak küpesi takılarak, hayvanların elektronik ortamda veri tabanına kaydedildikleri belirtildi. Açıklamada, hayvanların aşılanmasının zorunlu olduğu hatırlatılarak, şöyle denildi:
"5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu`nun 4. maddesi gereğince yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmaları zorunludur. Aksi hareket edenler hakkında 5 bin 385 lira idari para cezası ile cezalandırılması hükmü mevcuttur. Aşı uygulanmamış hayvanların il ve ilçe dışına sevklerine müsaade edilmeyerek veteriner sağlık raporu verilmemekte, hayvancılık teşvik ve desteklemelerinden faydalanamamaktadırlar."