Balyoz Sanığı Ahmet Zeki Üçok Beraatini İstedi

Balyoz davası sanığı Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, bugünkü duruşmada savunmasını tamamladı.

Hakkındaki suçlamaları reddeden Üçok, beraatini istedi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 224 sanıklı Balyoz davasının 48`inci duruşmasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP İstanbul milletvekili Emekli Korgeneral Engin Alan, emekli albay Dursun Çiçek ve YAŞ üyesi Orgeneral Bilgin Balanlı da aralarında bulunduğu 157 tutuklu sanık hazır bulundu. Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz`in de aralarında bulunduğu 27 tutuklu sanığın katılmadığı duruşmada 23 tutuksuz sanık yer aldı. Hakkında yakalama kararı bulunan sanıklar Ergin Saygun ve Ahmet Sinan Ertuğrul ise duruşmaya katılmadı.
Mahkeme Başkanı Ömer Diken, Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok`un savunmasının önceki duruşma yarıda kesildiğini belirterek Üçok`un savunmasına devam edileceğini açıkladı.

Sanık Üçok, 11 Ekim 2011 tarihinde yapılan duruşmada Hava Kuvvetleri Askeri Savcılığı yaptığı dönemde Karargah evleri soruşturmasını yürüttüğünü hatırlatmıştı. Üçok, aralarında irtibat bulunduğu gerekçesi ile 5 Teğmen ile ilgili soruşturmanın da kendisine verilmesi için Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği’ne gittiğini söylemişti. Dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt tarafından dikkate alınmadığını söyleyen Üçok, "Biz bu işe karışmayacağız." denildiğini aktarmıştı. 2008 yılında göreve getirilen İlker Başbuğ`un da Büyükanıt`ın tutumunu devam ettirdiğini belirten Üçok, "Askeri yargıyı ısrarla soruşturmaların dışında tutmuştur. Sayın Başbuğ`un dönemi, kanaatimce, Türk Silahlı Kuvvetleri tarihinde, personelinin en acımasız hukuksuzluklara, aşağılanmalara ve zulümlere maruz kaldığı dönem olmuştur. Bu süreci Genelkurmay Başkanlığı ve Adli Müşavirliği ne yazık ki iyi yönetememişlerdir. Askeri mahkemelerin bütün yetkileri elinden alınmış ve adeta görev yapamaz hale getirilmeye çalışılmışlardır." ifadelerini kullanmıştı.

Dönemin Genelkurmay Başkanı olan İlker Başbuğ`un emir verdiğini ve askeri yargının, bu sürecin dışında tutulmasını istediğini belirten Üçok, "Eğer bu doğru ise Türk Silahlı Kuvvetleri`nin başkomutanı olan İlker Başbuğ, generallerini, amirallerini, subaylarını, astsubaylarını verdiği emirler doğrultusunda hiç çekinmeden hayatlarını feda eden bu kahraman askerlerini satmış demektir." şeklinde konuşmuştu.
Hakkındaki suçlamaları reddeden Üçok, beraatini istedi.